Glagoljica i tartuf lajtmotivi pustolovne utrke

Mini pustolovna utrka namijenjena je rekreativcima i uigranim pustolovcima
Mini pustolovna utrka namijenjena je rekreativcima i uigranim pustolovcima

Vikend afrodizijačke gljive u Buzetu već je tradicionalno upotpunjen mini pustolovnom utrkom Lov na tartuf, kombinacijom orijentacijskog trčanja, brdskog biciklizma i lova na blago, koja se i ove godine pokazala pravim mamcem za pustolovce.

- Lov na tartuf je prije šest godina nastao sasvim slučajno, kao jedno od kola lige Kvarnersko-istarske Trekking Avanture. Cilj je da natjecatelji kroz simpatičnu priču i spoj kulturnog nasljeđa dožive Buzeštinu na nov način, kroz intenzivnu emociju, te da se upoznaju s enogastronomskom ponudom ovog kraja, ističe Alen Paliska, tajnik SRK-a Alba, te dodaje da Alba u organizaciji utrke ima veliku podršku Grada Buzeta i Turističke zajednice kao i IRTA-inog odjela za outdoor u sklopu projekta Istra Trails.

Ovogodišnji zadatak rješavanje sudokua

Lov na tartuf je sve samo ne obična utrka. Radi se o mini pustolovnoj utrci u kojoj dvočlani timovi kroz orijentaciju, trčanje i vožnju brdskog bicikla pronalaze put do skrivenog tartufa. Jedna je to od varijanti lova na blago jer natjecatelji do samog starta ne znaju ni koliko će trajati utrka, ni koja je dužina, ni što će tražiti. Usput moraju svladavati i jezičnu barijeru jer većina zadataka uključuje glagoljicu, koja je od početka lajtmotiv utrke. S obzirom na to da je utrka jedan od sadržaja Vikend festivala istarskih tartufa, propozicijama su predviđena i neka specifična pravila poput obavezne tartufarske opreme - lopatice i psa. Pas ne mora biti živ, ali mora biti trodimenzionalan pa timovi na prijavu donose od malih plastičnih pa sve do ogromnih plišanih pasa. Ove godine su se dva tima dosjetila donijeti gumenu svinju s obzirom na to da i svinje mogu poslužiti u pronalaženju tartufa.

Pronalaženje simboličnog tartufa zahtijeva ne samo fizičku spremu nego i dovitljivost i intelektualni napor. Treba prevoditi s glagoljice na latinicu matematičke pitalice, trik pitanja poput koliko je sati u Humu gdje je stari sat na zvoniku zaustavljen na točno 2.30 sati ili pomnožiti broj stepenica od trga Fontana do starog grada s kosinusom od 90, s time da je kosinus od 90 nula, a neki su stepenice brojali dvaput.

Ovogodišnji zadatak bio je rješavanje sudokua, čije je rješenje davalo lokaciju sljedeće kontrolne točke, a brojeve su natjecatelji morali naći tijekom orijentacije po starom gradu Buzetu. Nakon uspješnog rješenja mozgalice, natjecatelje je čekala vožnja biciklom do Sovinjaka gdje su trčeći morali pronaći kontrolne točke oko njega, zatim opet vožnja biciklom do Vrha pa opet trčanje do brane Butoniga i natrag te konačno vožnja biciklom preko Rimnjaka do slapa Garjak gdje se nalazio skriveni tartuf. Ukupna udaljenost koju su natjecatelji trebali svladati bila je oko 60 kilometara, od čega oko 24 kilometara trčanjem, a ostatak na brdskom biciklu.

Tartuf na posljednjoj kontrolnoj točki

Najbolji na utrci bio je slovenski tim Salomon Suunto Intersport AR i pas Piko koji je utrku završio za 5 sati i 48 minuta ispred drugog slovenskog tima, Vaitapu M&Ž i pas Buzi3 kojima je trebalo samo šest minuta više. Na ukupno treće mjesto plasirao se također slovenski tim Pustolovec Rajd i pas Millo s prolaznim vremenom 6 sati i 9 minuta. Najbolji od Hrvata bio je tim SD Trickeri i svinja Pepa koji su sa 6 sati i 44 minute osvojili ukupno peto mjesto i treće mjesto u muškoj konkurenciji. Na utrci je ukupno nastupilo 48 timova. Prvi timovi u obje kategorije nagrađeni su pravim tartufom.

Utrka je predviđena za sve, od rekreativaca do vrhunskih natjecatelja, a koncept je takav da svim timovima omogućava povratak na cilj u svakom trenutku i plasman u odnosu na broj pronađenih kontrola i riješenih mozgalica. Tartuf je, kao i u stvarnom životu, vrlo teško pronaći i uglavnom se pronalazi na posljednjoj kontrolnoj točki u utrci. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Dejan HREN)


Podijeli: Facebook Twiter