Glagoljaški napjevi oteti zaboravu

Mantinjada spoleša iz Dobrinja (M. RIMANIĆ)
Mantinjada spoleša iz Dobrinja (M. RIMANIĆ)

Ovogodišnja, sedma po redu, smotra starocrkvenog pjevanja "Maša po starinski" započela je misom koju je u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla predvodio župnik župe Gospe od Ružarija u Posedarju Srećko Frka Petešić. Na misi su pjevali Crkveni pjevači iz Posedarja, koji su osim uobičajenim misnim napjevima svojim pjevanjem uljepšali i druge dijelove mise, a po završetku misnog slavlja program je nastavljen smotrom glagoljaških i starocrkvenih pučkih napjeva u izvedbi crkvenih pučkih pjevača, zborova i vokalnih skupina iz raznih dijelova Hrvatske.

Nakon "Mantinjade" sopelaša iz Dobrinja na otoku Krku sudionike i publiku pozdravio je Mario Bratulić, načelnik Općine sv. Petar u Šumi. Program su započeli domaćini, zbor supetarske Župe sv. Petra i Pavla tradicijskom pjesmom koje se pjevala tijekom tijelovske procesije "Amo dođi sve stvorenje", a potom su otpjevali "Marijo Majko ljubljena?. Župni zbor iz Kringe kojem je ovo nastup na "Maši po starinski" predstavio se pjesmama "Zdravo Tilo" i "Lijepa si, lijepa". Medulinski pjevači iz Župnog zbora sv. Agneze izveli stari napjev iz Medulina "Marijo o mili glas" i "Budi hvaljeno", tradicijsku pjesmu perom našeg prvog melografa Matka Brajše Rašana. Zbor "Lavanda" iz Novigrada otpjevao je staroslavenski napjev "I na zemlje" zabilježen u Semiću nedaleko Lupoglava, te "Zdravo morska zvezda" iz Pavlinskog zbornika. Crkvene pučke pjevačice iz Svetica kraj Ozlja predstavile su se pjesama koje je u Dalmaciji zabilježio Ljubo Stipišić Delmata, a to su "O prislavna Božja Mati" iz okolice Solina, te napjev Velikog petka "Puče moj".

Mladi pjevači i svirači iz Dobrinja otpjevali su i odsvirali nekoliko napjeva zaključivši nastup koledvom "Bog se rodi" iz 14. stoljeća. Noel Šurani i Vinko Zidarić iz Lindara predstavili sa dva raritetna božićna napjeva "Prema gradu Betlemu" i "O Kraljice Zvijezde". "Svet" iz laniške Stare Maše i korizmeni napjev "Puče moj" otpjevala je Ženska vokalna skupina "Jažulice" iz Lanišća.

U završnici smotre nastupili su crkveni pučki pjevači iz Posedarja koji su izveli više napjeva na temu otajstva Vazmenog trodnevlja i otajstva smrti. Nakon pjesme "Židovska su djeca" izveli su pogrebni napjev "Braćo, brata sprovodimo", a zatim su zatim su pjevali "Dan od gnjeva", "Usta moja uzdižite", "Puče moj" i Vazmenu posljednicu "Svetoj žrtvi Uskrsnici" i na samom kraju, prema želji domaćina o. Euzebija, napjev "Zdravo Ćerce".

Na važnost očuvanja drevnih tradicijskih crkvenih napjeva za buduća pokoljenja upozorio je ovom prigodom prof. Bruno Krajcar, umjetnički voditelj i idejni začetnik "Maše po starinski", dodajući kako se za nastup na ovoj Smotri biraju vrijedni glagoljaški i starocrkveni napjevi koji se na taj način čuvaju od zaborava. Stoga se, kako bi sve to ostalo sačuvano, "Maše po starinski" bilježe audio i videozapisima. Nositelj projekta i glavni organizator "Maše po starinski" je Općina Sveti Petar u Šumi, a manifestacija je ove godine održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije, uz potporu Župe sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi i istarskog ogranka Hrvatske glazbene unije. (Mirjan RIMANIĆ)

 - GO02975532.jpg Snimio: M. RIMANIC  - GO02975533.jpg  Snimio: M. RIMANIC  - GO02975534.jpg  Snimio: M. RIMANIC  - GO02975535.jpg  Snimio: M. RIMANIC


Podijeli: Facebook Twiter