Gladni i žedni, medvjedi se spuštaju s Cicarije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Selcima kod Buzeta medvjed je usred dana, u petak poslijepodne, uništio dvije košnice, satne osnove, s medom i leglom te maticom.

- Nije baš normalno da se medvjed krece na pedesetak metara od naseljenog mjesta koje je svega tri kilometra udaljeno od centra Buzeta, rekao nam je vlasnik oštecenih košnica Gordan Krota koji je medvjedi pohod odmah prijavio Lovackom društvu "Mirna" Buzet. Lovocuvar je napravio izvid i potvrdio sumnje da se radi o medvjedu.

- To je drugi put u svega petnaest dana da je medvjed pohodio košnice. Na lokaciji ispod Selca uništio ih je sve tri. Medvjed se ocito krece blizu Mirne, blizu Grjoka gdje prolazi pješacka i rekreacijska staza pa je preporuka planinarima i izletnicima da malo pripaze. Vidi se da je velika suša i nema vode jer se medvjed u potrazi za hranom i vodom spušta prema naseljenom mjestu, rekao nam je Krota.

Bliski susret sa smedim medvjedom, dan kasnije u subotu u 01.30 sati imao je Robi Bolterstein iz Krušvari. Vozio je iz smjera Buzeta cestom prema Cerovlju kada je iza jednog zavoja nakon sela Prodani u mrkloj noci naletio na medvjeda.

- Trcao je cetveronoške po cesti ispred mene. Vozio sam 50 kilometara na sat i približio sam mu se na tri metra. Doslovce sam se šokirao kada sam ga ugledao. Usporio sam i nastavio voziti za njim tristotinjak metara, a onda je skrenuo sa ceste. Trajalo je cijelu vjecnost, prica nam Bolterstein.

U posljednjih mjesec dana nekoliko je dojava o susretu s medvjedom, potvrdio je predsjednik Lovackog društva "Mirna" Branko Golojka. Medvjeda su vidjeli u Kajinskom hribu i Škujarskoj vali, na skretanju za Kosirigu kod Raciškog Brijega. U okolici Zajerci, na granici izmedu lovackih društava Buzet i Cerovlje, zapazili su medvjedicu sa dva mladunceta. Pretpostavka je da je rijec o više medvjeda koji su se spustili sa Cicarije u potrazi za hranom.

Medvjed je vrlo rijedak na istarskom podrucju i obitava uglavnom na Cicariji gdje se i brloži. Prirast medutim nije takav da bi se mogla dobiti fiksna mogucnost odstrela. Jedan primjerak manje težine odstrijeljen je u travnju, izjavio je predsjednik laniških lovaca Ivan Vratovic. Procjenjuje se da je na Cicariji desetak primjeraka smedeg medvjeda. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter