Gladni i žedni medvjed osladio se kod Čiriteža

Ilustracija
Ilustracija

U najnovijem pohodu gladnog medvjeda stradala je košnica u Čiriteškoj vali. Da im je medvjed uništio košnicu, stotinjak metara od prvih kuća u Čiritežu, nadomak državne ceste Lupoglav - Buzet, obitelj Črnac primijetila je jutros.

Medvjed je očito tek načeo pčelinjak jer stradala je jedna od 32 košnice, pa su Marija i Marijan Črnac, koji su se s medvjeđim štetama na istoj lokaciji suočili i prije šest godina, odučili postaviti električnog pastira

. - Nedavno je u obližnjem Cunju viđena medvjedica s mladima pa je moguće da je upravo ova medvjeđa obitelj zašla u pčelinjak, kaže Marija Črnac. No nije samo medvjed kriv za stradanje košnica, žali se Marija i na lošu pčelarsku sezonu, za koju kaže da je čisti gubitak.

Tijekom srpnja i kolovoza u unutrašnjoj Istri učestale su dojave o susretu s medvjedom. Pretpostavka je da je riječ o više medvjeda koji su se zbog suše spustili s Ćićarije u potrazi za hranom i vodom. Divljač također trpi zbog suše, presušila je većina izvora i lokvi pa LD Mirna cisternama vozi vodu u lovište kako bi omogućilo neometano napajanje divljači.

Lovci mole građane da im dojavljuju lokacije zapuštenih i nepristupačnih izvora kako bi prokrčili pristup i sanirali ih. Do sada su sanirali šest takvih izvora na buzetskom području, gdje još uvijek ima malo vode.

Zbog ekstremne suše LD Mirna planira obustaviti do daljnjeg lov na divljač. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter