"Gladijatori" Želimira Hladnka u galeriji Lamparna

Želimir Hladnik uz svoj rad (A. BANČIĆ)
Želimir Hladnik uz svoj rad (A. BANČIĆ)

U Galeriji Lamparna u tijeku je izložba skulptura "Gladijatori" riječkog akademskog likovnog umjetnika Želimira Hladnika. Dio je to ciklusa izložbi "Umjetnost i kaos", kojega organizira Udruga "Labin Art Express".

- Gladijator nosi simboliku svojevrsnog portreta suvremenog umjetnika koji u vijek iznova mukotrpno stvara i uvjetuje nova istraživanja u pristupu forme i materijala. Gladijatori su i metafora povijesno-zbiljskih matrica ustrajnosti na vlastitom putu nove realnosti ili čak pokušaja krajnje jezgrovitosti i iskrene ironije, objašnjava Želimir Hladnika naziv svoje izložbe.

Njegove su skulpture žičane konstrukcije nastale varenjem metalnih šipki različitih tekstura i debljina. Na taj je način kreiran kaos napučen emocionalnim ekspresijama, raspoloženjima i alegorijama.

- Poput trodimenzionalne reinterpretacije rafiniranog crteža - skice tušem na papiru, te su konstrukcije svojevrsna geneza proste linije u voluminoznu, fragmentarnu ili pak zgusnutu šuplju formu tvoreći niz asocijativnih figura kojima je gotovo skriveni smisao da zadiru u kolektivno nesvjesno. Izlazak crteža iz okvira, antagonizam suptilne linije i teške metalne šipke kao njenog prostornog pandana, njihova geneza i metamorfoza Hladnikovo su analitično i precizno razmatranje umjetničkog procesa pretvaranja ideje u formu gdje on potpuno neopterećeno relativizira kiparski volumen i klasičnom smislu, kazala je na otvorenju izložbe Sanja Švrljuga, voditeljica ciklusa.

Hladnikov željezni "potez" varira u rasponu suprotnosti od nježnog i smirenog do agresivnog i nervoznog, od bezazlenog do opasnog i prijetećeg, a sama kiparska kompozicija organizirana je kontrastom bogatstva i odsustva ideja. Rafinirani gotovo poetski spoj duhovnog i misaonog s čulnim i taktilnim predstavlja ga kao autora harmonije protuslovlja čiste i perfekcionističke izvedbe, čime mu je zasebno mjesto u suvremenoj hrvatskoj skulpturi zajamčeno.

Izložba u Labinu otvorena je do 10 lipnja. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter