Gladijatori još jednom oživjeli izreku "kruha i igara"

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Prve spektakularne borbe gladijatora, od niza idućih koje će se održavati tijekom ljeta, u subotu su održane u Areni kao završnica ovogodišnjih 14. Dana antike - Pula Superiorvm. Vrhunskom izvedbom, scenom i, kostimografijom, gladijatorske borbe još su jednom oživjele poznatu izreku Panem et circenses - kruha i igara, te na vrlo atraktivan način posjetitelje vratile u neka davna vremena, prezentirajući ujedno povijest, antičke vještine, sportove i način zabave.

Prst gore ili dolje za sudbinu gladijatora

Svjedočili su tako posjetitelji kako glasnim negodovanjem ili odobravanjem publike, imperator može odlučiti o životu ili smrti gladijatora, ovisno koliko se dobro borio. Prst gore ili dolje odlučivala je sudbini borca, a svaka je odluka, kako nekad, tako i sada, izazivala glasne ovacije s tribina.

Gladijatori su borci koji su u starom Rimu radi zabave gledatelja, izvodili borbe s mačevima, kopljima, koristeći tadašnje vojne i borilačke vještine. Posjetitelji su mogli uživati u gotovo dvosatnom spektaklu borbi. Uz domaće, nastupili su gladijatori iz Austrije i Španjolske, borci "tek pristigli s afričkih ratišta". Borbama su vratili gledatelje u nimalo ugodnu rimsku stvarnost te u pulskom drevnom amfiteatru donijeli dašak antičkog svijeta.

Osim gladijatorskih borbi Festival je i donio niz drugih programa. U jutarnjim satima drugog dana Festivala održavale su se radionice i igraonice Birikine u Parku Grada Graza, a Međunarodni Rimski tabor zaokupili su najmlađe posjetitelje. Djeca su uz pulske gladijatore iz škole Spectacula Gladiatoria i gladijatora iz Španjolske i Austrije uživali u razgovorima, pitanjima, slikanju i pokojoj borbi. Pula Superiorvm najmlađima je ponovno donijela kostimiranu šetnju gradom, veliki i zabavni defile u togama u kojem su organizirano sudjelovali dječji vrtići i osnovne škole, te svatko tko im se želi spontano pridružiti.

Brojni programi za najmlađe

U večernjim satima, započelo se s znanstvenom tribinom "Dva grada? Urbanitet Pule od Rima do Austrije". Uz voditelja i moderatora tribine prof. Ivana Žagara, ugledni gosti dr.sc. Robert Matijašić, dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Attilio Krizmanić, opravdali su sva očekivanja pred prepunim gledalištem. U galeriji Cvajner otvorila se i izložba mladih autorica na temu "Antika na suvremen način II", a Teatar naranča izveo je predstavu "Herkul" koja je ponovno izazvala veliko oduševljenje najmlađih ali i svakog posjetitelja koji se našao na Forumu.

Završnica Festivala donijela je, također, niz programa na Forumu i Portarati, a Dani antike okončani su, osim borbi gladijatora, i predstavom Teatra Naranča "Kleopatra". (Nera SOFTIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter