Gjoniju uvjetna za previd izvanmaternicne trudnoce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski ginekolog Roki Gjoni (50) je na ponovljenom sudenju na bujskom Opcinskom sudu zbog kaznenog djela nesavjesnog lijecenja nepravomocno osuden na kaznu zatvora od sedam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Dužan je platiti troškove sudenja u iznosu od oko 17 tisuca kuna, a oštecenica je s imovinskopravnim zahtjevom od 250 tisuca kuna upucena na parnicu.

Gjoni je proglašen krivim jer je 17. prosinca 2008. godine pacijentici iz Pule obavio vacuum aspiraciju, smatrajuci da odstranjuje ranu intrauterinu trudnocu. Protivno pravilima struke, nije primijenio daljnje mjere zaštite pacijentice koja ga je nakon toga više puta telefonski nazivala tražeci pomoc i savjet, a u dva navrata ga je i posjetila u ordinaciji.

Gjoni nije obavio sve preglede i propustio je utvrditi izvanmaternicnu trudnocu i krvarenje u trbušnoj šupljini. Pacijenticu takoder nije uputio na vadenje krvi radi utvrdenja razine hormona trudnoce u krvi, a niti u pulsku bolnicu radi transvaginalne sonografije, iako je bio svjestan da se stanje pacijentice može pogoršati nepravovremenim dijagnosticiranjem.

Stanje pacijentice se 25. sijecnja 2009. godine pogoršalo, odnosno došlo je do krvarenja u trbušnoj šupljini te je pomoc zatražila na odjelu Hitne medicinske pomoci. Istoga dana je prebacena na Odjel ginekologije i porodništva pulske Opce bolnice gdje je hitno operirana te joj je spašen život. (M. SARDELIN)

Ukinuta prvostupanjska presuda

Drugostupanjski sud, odnosno Županijski sud u Rijeci je 19. rujna  2012. godine ukinuo prvostupanjsku presudu bujskog suda iz ožujka 2011. radi pocinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka te vratio predmet na ponovno sudenje.

Prvostupanjski sud nije potpuno riješio predmet optužbe, odnosno iz cinjenicnog opisa kaznenog djela ispušten je dio navoda iz optužbe, a da za to nisu navedeni razlozi. Ukinutom nepravomocnom presudom Rokiju Gjoniju bila je izrecena zatvorska kazna od godinu dana, uvjetno na tri godine.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter