Gjenero: IDS je očuvao biračko tijelo

Jakovčić na biračkom mjestu (M. MIJOŠEK)
Jakovčić na biračkom mjestu (M. MIJOŠEK)

Dan nakon izbora za EU-parlament, prema ocjenama političkih analitičara, najviše razloga za brigu imaju u SDP-u i njegovim koalicijskim partnerima HNS-u i HSU-u, dok HDZ može slaviti samo uvjetno, jer najpopularnija EU-parlamentarka s njihove liste je Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a "Ante Starčević". Iako ne ulazi u Europarlament, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić svojim je potezom, naglašavaju analitičari, potvrdio popularnost svoje stranke u Istri i na taj način uspješno je testirao za lokalne izbore 19. svibnja.

"Pobjeda Ruže Tomašić pokazuje superiornu Karamarkovu tehniku nad lošim Milanovićem načinom ponašanja. Naime, Milanović je s Jakovčićem sigurno dobivao izbore, a sada je glavni gubitnik", napominje dr. Žarko Puhovski.

Politolog Davor Gjenero ističe da je greška bio razlaz Kukuriku koalicije sa šefom IDS-a. "Poraz Kukuriku koalicije ostao bi prikriven da nije izbačen IDS iz koalicije," kaže Gjenero, uz tvrdnju kako se pokazalo da IDS ne treba brinuti oko uspjeha na svibanjskim lokalnim izborima.

"U Istri je IDS očuvao svoje biračko tijelo. Jakovčić je dobio oko polovice glasova, pa je jasno kako će rejting kandidata IDS-a na lokalnim izborima biti još bolji", komentira Davor Gjenero.

Jakovčićev je neuspjeh napravio dobre rezultate za IDS, smatra Gjenero: "Jakovčić je svojim donkihotovskim nastupom na izborima za EU-parlament, jer je znao da ne može proći, osigurao vjetar u leđa stranci koju neće voditi na lokalnim izborima."

Ipak, analitičari smatraju kako nedjeljna pobjeda HDZ-ove koalicije nije znak da bi se Kukuriku koalicija mogla raspasti. "Ovo nije kraj Kukuriku koalicije. HNS nema nikakve druge opcije, oni su drugi gubitnici nakon Milanovića. HDZ nije u stanju igrati ni ulogu opozicije, a još manje mogu preuzeti vlasti. Stvari će do daljeg ostati nepromijenjene", tvrdi dr. Žarko Puhovski. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter