Giudici: U slučaju štrajka pacijenti neće trpjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne postignu li danas kompromis s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, članovi Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara spremni su na štrajk.

Kao što je poznato, dva sindikata najavila su štrajk zbog smanjenja plaća i neplaćanja prekovremenih sati te traže sklapanje novog kolektivnog ugovora koji bi im vratio prava iz starog KU-a, a koji je sud proglasio ništetnim.

Predsjednik Izvršnog odbora podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u Istri Edoardo Giuduci veli da je na izvanrednoj skupštini liječničkog sindikata odlučeno da se povuče suglasnost za prekovremeni rad, što znači da time liječnici prestaju raditi iznad 48 sati tjedno, no to se odnosi samo na one koji će to potpisati. U Istri je do danas potpisalo između 46 i 48 posto liječnika koji trenutno dežuraju.

Na pitanje hoće li istarski liječnici u štrajk, veli da to ovisi o odluci Izvanredne skupštine liječničkog sindikata na razini Hrvatske.

- Za sada je odlučeno povući navedenu suglasnost i zahtijevati od Vlade pregovore unutar tri tjedna i pravno osporiti presudu Županijskog suda u Zagrebu, kaže Giudici. Pitamo ga imaju li liječnici opravdane razloge za štrajk?

- Razlozi su više nego opravdani i zato želimo pregovore da se vrati kolektivni iz 2011. godine. Liječnici će prihvatiti i 50 posto manju plaću ako oni sami budu o tome odlučivali.

Dođe li do štrajka svi će pacijenti dobiti odgovarajuću zdravstvenu zaštitu. Radit će se kao u dežurstvu subotom i nedjeljom. Ako sada nemamo problema zbog velikog broja turista, a šok-soba nam je puna turista, motociklista, automobilista, onda neće biti problema ni ako dođe do štrajka.

- Ako pacijenti prihvaćaju da o doktorima i njihovim pravima i obavezama odlučuju Spomenka Avberšek, inače viša medicinska sestra i profesionalno zaposlena kao sindikalac s plaćom koja je 50 posto veća od plaće liječnika specijaliste, neka od nje traže liječenje, kaže Giudici. (piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter