Gitaristički recital Jure Cerkovnika

Jure Cerkovnik
Jure Cerkovnik

Druga večer koncerata u sklopu Dana Muzičke akademije u Puli priredila je ljubiteljima klasične glazbe koncert gitarista Jure Cerkovnika.

On je vrlo nadahnuto, s posebnim osjećajem za svaku skladbu, neovisno o stilskom razdoblju, proveo nazočne kroz zanimljivu šetnju glazbenim partiturama, od poznatih autora svjetskoga glasa, do onih manje poznatih široj javnosti, pa sve do onih koji djeluju u Istri, i koji su posebno cijenili taj njegov hommage.

Počevši "Ciacconom iz Partite br. 2 BWV 1004" J. S. Bacha, pa sve do Llobeta, Brouwera, Ourkouzunova, odsvirao je i "Sigmu br. 3" Baskhima A. Shehua i tri minijature za gitaru "The Moments" Laure Mjeda Čuperjani - skladatelja koji djeluju godinama u Istri i na pulskoj Muzičkoj akademiji. Radilo se o zahtjevnim skladbama, gdje je pokazao sve tehničke i zvukovne mogućnosti gitare, s posebnim naglaskom na dinamiku i kontrapunkt kompozicija.

Jure Cerkovnik diplomirao je i magistrirao klasičnu gitaru na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču u klasama Alvara Pierrija te Luciana Continija. Osvojio je brojne važne nagrade na državnim i međunarodnim glazbenim natjecanjima. Nastupao je kao solist i u komornim sastavima u brojnim državama Europe. Izvodi raznovrstan repertoar koji obuhvaća gitaristička djela svih epoha. Zaposlen je kao profesor gitare u Glazbenoj školi Mutschellen u Zürichu, te redovito održava majstorske tečajeve na različitim međunarodnim festivalima. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter