Giselle se vratila u rodnu Vižinadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaznice Međunarodnog baletnog kampa Baletne škole "Carlotta Grisi" iz Umaga izvele su na placu u Vižinadi zanimljiv baletni program. Mlade balerine iz raznih krajeva Istre, ali i bližih nam europskih zemalja sa svojim su voditeljima Alicom Necsea iz Staatsoper Wien, Nicolaeom Vasceom iz HNK Zagreb, Emiliom Tarovom sa John Cranko Scgule iz Stuttgarta, pripremile prigodan program koji su naslovile "Hommage a Carlotta Grisi", posvećen velikoj baletnoj umjetnici rođenoj u Vižinadi.

U prvom dijelu programa mlade su balerine, kao uvertiru, pokazale nekoliko baletnih vježbi. Njima je to poslužilo za zagrijavanje, a publici koja se rijetko susreće s baletom prigoda da bolje upoznaju ovu umjetnost. U drugom dijelu programa, na jedinstvenoj pozornici u srcu stare Vižinade, izvodile su dijelove iz baleta "Giselle", jednog od najljepših romantičnih baleta izvorno napisanog za Carlottu Grisi rođenu u Vižinadi 1819. Originalnu koreografiju osmislili su Jean Coralli i Jules Perrot, Carlottin ljubavnik, libreto su napisali Théophile Gautier i Vernoy de St Georges, a glazbu Adolphe Adam. Praizvedba "Giselle" održana je u Théâtre National de l’Opéra Paris, 1841. godine, a naslovna uloga vinula je dvadesetdvogodišnju Carlottu Grisi u sam svjetski vrh baletne umjetnosti. Balet je već nakon prvih predstava izazvao senzaciju, a djevojka iz Vižinade ovjenčana slavom plesala je na prestižnim pozornicama u Londonu, Petrogradu, Beču, Berlinu, Milanu i Bostonu.

Zahvaljujući polaznicama Međunarodnog baletnog kampa Baletne škole "Carlotta Grisi" duh velike baletne umjetnice vratio se u rodnu Vižinadu, na trg, na kojem je početkom 19. stoljeća provodila dane svog djetinjstva, prije nego je s obitelji odselila u Milano. Balet "Giselle" podijeljen je u dva čina u prvom se Giselle susreće s ljubavnom nevjerom zbog koje je počinila samoubojstvo, a u drugom se grof Albrecht, koji je prevario Giselle sreće s njenom sjenom i svojom nemilom sudbinom. Zahvaljujući lijepim kostimima i dobrom nastupu mladih balerina publika je mogla osjetiti ugođaj baleta "Giselle", njegovu romantičnu glazbu i ljepotu pokreta glavne junakinje u  čijoj je ulozi djevojka iz Vižinade pred 176 godina doživjela svjetsku slavu.

Carlotta Grisi već je sa sedam godina nastupila u milanskome Teatro alla Scala, a kao čudo od djeteta diplomirala je s 13 godina. Svojim talentom i ljepotom nadahnula je nastanak jednog od najvažnijih djela baletnoga romantizma, baleta Giselle, Karijeru plesačice napustila je na vrhuncu slave, s 34 godine, nakon toga se povukla s pozornica i u dubokoj starosti umrla u Saint Jeanu kraj Ženeve.

"Hommage a Carlotta Grisi" umaške baletne škole lijep je podsjetnik kako je iz ove slikovite sredine nikla umjetnica čije je plesno umijeće poznato u svjetskim razmjerima, koja u svom zavičaju tek očekuje prvu afirmaciju svog besmrtnog djela. Stoga je, kako je ovom prigodom rekao i Marko Ferenac načelnik Vižinade, ovo dobar uvod u nastavak vrednovanja djela Carlotte Grisi koje će svoje trajno mjesto u srcu Vižinade dobiti u kući Maraston, u kojoj će se postaviti izložba njoj u spomen. Uz to ovaj je program koristeći vizure Vižinadu potvrdio njen plac kao odličnu i jedinstvenu ljetnu pozornicu koja očekuje nove zamisli i programe. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter