Giro d'Italia: Stota pobjeda Marka Cavendisha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji sprinter današnjice Britanac Mark Cavendish poigrao se brojkama u jučerašnjoj tek 134 km dugoj 12. etapi Gira d'Italia od Longaronea do Trevisa.

Upisao je treću pobjedu u isto toliko sprintova ovogodišnjeg Gira, 13. pobjedu karijere u ružičastoj utrci, jubilarnu 100. pobjedu karijere i desetu ove sezone. Kad utrka završava sprintom onda sumnji nema, Cavendish je glavni favorit za pobjedu.

Bilo je tako i jučer u Trevisu nakon što su petorica bjegunaca poslije punih 100 kilometara bijega po jakom pljusku ulovljena svega 350 metara prije cilja. U sprintu vozač Omege nije imao milosti i slavio je ispred francuskog prvaka Bouhannija i Slovenca Mezgeca. Ružičastu majicu i dalje nosi domaći vozač Vincenzo Nibali, najbolji hrvatski vozač Robert Kišerlovski u cilj je ušao s glavnom skupinom zadržavši ukupno 15. mjesto, dok je Kristijan Đurasek ciljem prošao s 1.59 minuta za pobjednikom.

Jedan je Britanac tako slavio u Trevisu, dok je drugi proživljavao teške trenutke. Prošlogodišnji osvajač Toura Bradley Wiggins uoči starta etape pojasnio je razloge slabijeg nastupa.

- Ne osjećam se dobro. Imao sam problema posljednja 24 sata. Imam plućnu infekciju. Nadam se da ću za nekoliko dana biti dobro, rekao je Wiggins koji je dotad bio četvrti u ukupnom poretku. Nažalost, jaka kiša i vjetar u završnici dodatno su ga udaljili od vodećeg Nibalija.

U cilj je ušao s 3.34 minute zaostatka za glavnom skupinom i tako se vjerojatno već oprostio od snova o osvajanju Gira. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter