Giovanniju Sponzi Red zvijezde talijanske republike


Visoko državno priznanje Red zvijezde talijanske republike s počasnom titulom zvaničnik (ufficiale) rovinjskom gradonačelniku Giovanniju Sponzi svečano je danas u staroj gradskoj vijećnici dodijelio generalni konzul Italije u Rijeci Renato Cianfarani.

Priznanje koje se dodjeljuje za posebne zasluge u promicanju prijateljstva i suradnje između Italije i drugih država uručeno je u prisustvu istarskog župana Valtera Flega, saborskog zastupnika i predsjednika Talijanske unije Furija Radina, predsjednika Izvršnog odbora TU-a Maurizija Tremula, predstavnika Narodnog sveučilišta iz Trsta te brojnih rovinjskih gradskih vijećnika i predstavnika rovinjske talijanske zajednice.

- Sponza je istaknuti predstavnik istarskog političkog svijeta, rovinjski gradonačelnik od 2001. godine, a već nekoliko godina zastupnik u Hrvatskom saboru. Njegova je administracija oduvijek promicatelj očuvanja talijanskog nacionalnog identiteta i stvaranja ozračja međusobnog razumijevanja i prihvaćanja između različitih istarskih komponenti čime se postiže da je Rovinj jedan od najboljih primjera sretnog suživota između hrvatske većine i talijanske manjine, kazao je u obrazloženju priznanja konzul Cianfarani dodavši da zahvaljujući njegovim naporima te multikulturalnom i dvojezičnom ozračju Rovinj svake godine ugošćuje na tisuće talijanskih turista.

- Ovo visoko priznanje primam u ime svih generacija rovinjskih ljudi koji su težili uzajamnom poštovanju i suživotu, koji su na tome svakodnevno radili, kazao je gradonačelnik Sponza te nastavio: "Zahvaljujući njihovim naporima mi danas imamo grad koji može biti primjer i daleko razvijenijim društvima no što je naše".

Sponza je izrazio želju da etičke norme i pravila ponašanja civiliziranog društva poput humanosti, zajedništva, tolerancije, kulture dijaloga nađu svoje mjesto u cijeloj našoj državi i široj regiji. "To je izuzetno važno zbog samih ljudi!", poručio je.

- Vijest o priznanju izuzetno me obradovala, ali ne i iznenadila znajući za tvoj dugogodišnji angažman na promicanju suradnje i prijateljstva, kazao je župan Flego te dodao da je priznanje logičan slijed svega onoga što rovinjski gradonačelnik i administracija, ostali istarski gradovi i Istarska županija svaki dan čine u borbi za napredak i razvoj demokratskih i dobrosusjedskih odnosa zahvalivši se onima koji su to prepoznali.

Uzvanike je pozdravio predsjednik Zajednice Talijana Rovinja Gianclaudio Pellizzer, a za glazbeni intermezzo se pobrinuo rovinjski pjevač Sergio Preden Gato, nakon čega je uslijedila zdravica. (A. DAGOSTIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter