Giovanni Sponza: Nikad nećemo odustati od svojih vrijednosti

Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)
Giovanni Sponza (M. MIJOŠEK)

Glavni tajnik IDS-a i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza pred još jednim je saborskim mandatom. Prema istraživanjima rejtinga političkih stranaka, Sponza s još dva IDS-ova zastupnika dolazi na Markov trg gdje će, kažu u toj stranci, snažno zastupati interese Istre.

- Na koji način je IDS zamislio početak decentralizacije Hrvatske - koje zakone treba promijeniti i što će predložiti? Je li neophodan brzi teritorijalni preustroj, ili bi financijska decentralizacija mogla biti provedena u postojećem županijskom ustroju?

- Bez decentralizacije, suštinske i sadržajne, nema dovoljno brzog gospodarskog oporavka, rasta investicija, kvalitetnog raspolaganja resursima ni kvalitetnijeg životnog standarda ni u jednoj hrvatskoj regiji, ne samo Istri. Dokle god 100 činovnika u Zagrebu bude odlučivalo o sudbini cjelokupne državne imovine i poljoprivrednog zemljišta, od Vukovara preko Istre do Dubrovnika, situacija se neće promijeniti. Već 25 godina isprobavamo taj model i to jednostavne ne funkcionira!

- Treba li se zadržati županijski ustroj države?

- Nije ključno pitanje hoće li se županije i dalje zvati županijama ili regijama, već je bitno da imaju mogućnost ispuniti svoju ključnu ulogu, a to je da budu pokretači, motori razvoja. Mi smo u Istri dokazali da znamo i možemo pokrenuti stvari čak i u ovako centraliziranom sustavu koji Istri ne omogućava da se razvija onoliko brzo koliko bi mogla. Zamislite što bismo samo napravili da dobijemo u ruke prave alate, da nas država prestane kočiti.

Što se dinamike tiče, decentralizacija je dugotrajan proces za čije se ostvarenje mora zadovoljiti niz preduvjeta. Za potpunu decentralizaciju treba vremena, no neke stvari se mogu odmah pokrenuti, poput zakonskih izmjena koje bi omogućile gradovima i općinama da raspolažu poljoprivrednim zemljištem efikasnije i poštenije nego što to čini državna razina, te redefiniranja modela upravljanja državnom imovinom, pogotovo bivših vojnih zona.

- Koliko je realno da se ostvare projekti poput željezničkog tunela kroz Učku i drugi veliki infrastrukturni projekti u postojećim prilikama?

- Realni smo i znate da od nas nikad nećete čuti obećanja koja ne možemo provesti. I po tome smo drukčiji od drugih. Što se tiče realizacije velikih projekata, svjesni smo ograničenosti državnog proračuna. No, Istra svake godine u Zagrebu uplati više od 800 milijuna kuna nego što nam se vrati. Za te novce svake godine može se izgraditi 5 škola, 5 domova za umirovljenike i 30 vrtića. Hoću reći, da novac zarađen u Istri ostaje u Istri, Istra bi bila sama u stanju realizirati i najzahtjevnije projekte i onda nikoga u Zagrebu ne bi trebalo moliti niti potezati za rukav.

Mi samo tražimo ono što je naše. Iako je novac bitan, za pokretanje nekih projekata važnije je da se ovlasti prenesu na lokalne nivoe. Beskonačno natezanje s državnom birokracijom obeshrabruje investitore i oni se okrenu prema drugim zemljama gdje se stvari brže rješavaju.

- HDZ želi izgradnju putničkog terminala u Puli i razvitak kruzer turizma u Istri - što o tome misli IDS?

- Drago nam je da su najveće nacionalne stranke u svoj program uvrstili projekte za koje se mi zalažemo dugi niz godina i prepoznali njihove važnost za razvoj Istre. Nažalost, praksa u zadnjih 25 godina je pokazala da čim se glasovi u izbornoj noći prebroje, svi oni odmah zaborave na Istru. Po završetku izbora, IDS ostaje jedina politička opcija koja se bori za ključne projekte u Istri, za Istru i njezine građane. Mi 26 godina zagovaramo iste temeljne vrijednosti i 26 godina smo dosljedni u svojim politikama. Građani to znaju.

Konkretno, što se izgradnje terminala tiče, vjerujem da bi doprinio razvoju cijele Istre, posebice Pule kao destinacije nautičkog turizma, otvorio brojna radna mjesta i omogućio snažan sinergijski učinak u vidu povezivanja zračnog, morskog i kopnenog prometa.

- Opća bolnica Pula postala je izborna tema, a građane samo zanima hoće li biti dovršena na vrijeme?

- Zdravlje građana, ali i dovršetak izgradnje ključne zdravstvene ustanove u Istri, na što se, podsjećam, čekalo godinama i za što se borimo već više od 15 godina, prevažne su teme da bi služile za skupljanje političkih poena, te da bi ih se zloupotrebljavalo, što je nedavno, nažalost, bio slučaj.  No, vratimo se na bitno; dovršetak izgradnje i opremanje nove Opće bolnice jedan je od prioriteta IDS-a i iznimno mi je drago da radovi idu prema planu, izgradnja bolnice ide svojim tijekom te će se izgraditi i siguran sam i opremiti u predviđenom vremenskom okviru.

- IDS nudi stabilnost i sigurnost građanima Istre, ali nije jedina stranka i koalicija s takvom ponudom. Zašto da istarski birači glasaju za Vašu stranku?

- Zato što ih baš nikada nismo iznevjerili. Iza nas stoje konkretni rezultati; gradimo Opću bolnicu vrijednu više od pola milijarde kuna, izborili smo se za Plomin na plin, ili obnovljive izvore energije, povukli više od 600 milijuna kuna iz EU fondova za projekte u Istri, otvorili studentski dom i restoran u Puli i još mnogo toga. Po svim gospodarskim pokazateljima Istra je najrazvijenije hrvatska regija, i to prije svega zahvaljujući vrijednim i upornim istarskim ljudima, ali i strateškim projektima koje je vodio i implementirao upravo IDS. I tim ritmom ćemo nastaviti - dovršetkom Istarskog Y, dovršetkom gradnje bolnice, izgradnjom sveučilišnog kampusa i drugim projektima.

Uz to, danas su u nacionalnoj politici mnogi spremni odbaciti svoje vrijednosti i uhvatiti se u kolo s onima koji zagovaraju mržnju i netrpeljivost prema svima koji su drugačiji, samo da bi se dokopali vlasti! Za razliku od njih, IDS nikad, baš nikad neće dovesti u pitanje svoje vrijednosti i uvijek će biti prvi u osudi bilo kakvog oblika šovinizma. Po tome smo drugačiji od drugih i na to smo ponosni. Zbog svega toga je važno da ljudi budu sigurni da će oni koji daju svoje povjerenje uvijek štititi njihova prava i da će se za njih beskompromisno boriti.

Ta sigurnost - to je IDS. Naša je poruka na ovim izborima jasna: Istra je jaka, a IDS je garancija da će to tako i ostati. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter