Giovanni Fabris gradi repliku stare jezgre Galižane

Giovanni Fabris uz model palače i zvonika
Giovanni Fabris uz model palače i zvonika

Nakon malog parka u Via Oltra 'l Torcio, gdje je u kamenu, metalu i drvu lani ovjekovječio tijesak za grožđe (torcolo), žrvanj za masline (le mole del torcio), krušnu peć (forno) i ručni žrvanj za kukuruz (zerno), Galižanac Giovanni Fabris krenuo je u drugi veliki projekt - izgraditi minijaturu stare jezgre svog mjesta.

Tako bi se s desne strane korte ispred njegove radionice protezao kameni model gornjeg dijela Ulice Michele della Vedove do zvonika, onako kako je nekada izgledala.

Dosad je umirovljeni Fabris izgradio palazzo u kojem i sam živi, kojim model Galižane počinje, te zvonik sv. Roka, kojim završava. Za zgradu su mu trebala tri mjeseca, a za zvonik mjesec dana rada. Između njih treba izgraditi, po starim fotografijama, još "samo" 40-ak objekata!

- Prvo ću napraviti desnu stranu ulice, s lijeve strane su zgrade s voltama i baladorima. To je izazov, jer baladora više i nema. Volim raditi ono što je bilo jedan put, čega više nema, kaže. U kanti već spremno čeka 5.000 glinenih crjepova koje je pripremio za ostale kuće.

Fabrisova posvećenost detaljima nadilazi sva očekivanja. Na njegovom se zvoniku nalazi čak i gromobran i stege koje drže stare kamene zidove. Sve je tu - drvenarija na palači, ograda na terasi, čak i sitne šarke za prozore, maleni grb nad ulazom u zvonik, a da o satu (radi na baterije!) i zvonima (od kamena!) i ne govorimo. (napisao i snimio Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter