Giostra: Vitezovi Belicki i Tadijevic pobjednici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecan Zdenko Belicka ili povijesnim imenom Marc Antonio Filaretto te njegov sugradanin Dražen Tadijevic pobjednici su prvog, odnosno drugog kruga preksinocnjeg viteškog konjickog turnira Giostra koji se na gradske ulice vratio nakon tri stoljeca pauze. Viteško nadmetanje u dvije runde koje treba iznjedriti najbolje natjecatelje u gadanju kopljem u metu okupilo je ukupno cetrnaest sudionika, amatera iz Poreca i profesionalnih jahaca iz konjickih klubova diljem Istre, od kojih su najuspješniji nagradeni s dva pištolja kremenjace te zlatnim pladnjem Masgalano.

Rezultati su to najvažnijeg i najspektakularnijeg dogadanja tijekom ovogodišnjeg povijesnog festivala Giostra koje se trecu godinu zaredom odvija u Porecu. Konjicka utrka koja se temelji na pravilima o viteškom nadmetanju održanom na poreckim ulicama u veljaci davne 1745. godine bila je od pocetka os oko koje je stvorena ideja cijelog festivala te je nakon dvije godine "zagrijavanja" konacno postala njenim središnjim dogadanjem, a uspjeh nije izostao.

Vec se u ranim vecernjim satima moglo naslutiti da ce se na ledini kraj uvale odvijati nešto posebno. Tribine okrenute prema moru su odmah zaposjeli brojni turisti i domaci posjetitelji, a oni koji su stigli nešto kasnije morali su se zadovoljiti pogledom kroz ogradu gdje takoder nije bilo lako naci mjesto. S druge strane trkališta sve je vrvjelo od lepeza i vlasulja Giostranata, kostimiranih sudionika ovogodišnjeg festivala. Buduci da je prije tristo godina Bartolomeo Rigo, opcinski kancelar i jedan od natjecatelja u Giostri, brižljivo opisao sve dimenzije trkališta, pravila natjecanja i cjelokupnu atmosferu, današnjim je organizatorima, tvrtki Studio 053 i Zavicajnom muzeju Poreštine, bilo potrebno samo slijediti požutjele zapise, što su na kraju vrlo uspješno i ucinili.

Zahtjevnu obuku jahaci su posljednja tri mjeseca prošli u konjickom centru Furia u Kadumima, jednom od suorganizatora festivala. Cast, ali i zahtjevan zadatak da probije led pripala je Michielu Filipinu, odnosno Franku Štikovicu, direktoru festivala. Iako njegovo koplje nije pogodilo metu, bio je to dobar pocetak, a svoje su vještine mogli pokazati i ostali natjecatelji prvog dijela utrke: Alen Riossa (Antonio Pavano), Ante Tonci Topic (Zorzi Becich), Josip Kalcic (Antonio Marc Capello), Ivan Banic (Marco Corner), Jakov Grgic (Zuane Sincich) te Zdenko Belicka. Nakon kratkog glazbenog intermezza u režiji venecijanskog ansambla La Girometta i dodjele nagrade prvom pobjedniku, došao je red da se viteštvom iskažu i profesionalni jahaci: Luka Pašic, Gordan Galant, Filip Krajcar, Zoltan Kiss, Petar Bencic i Dražen Tadijevic.


Podijeli: Facebook Twiter