Giostra u Poreču: Spektakl oživljene prošlosti

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Poreč će između petka i nedjelje ugostiti više od tristo kostimiranih sudionika u sklopu devetog izdanja Porečkog povijesnog festivala - Giostre. U Zavičajnom muzeju Poreštine predstavljen je trodnevni program uz nazočnost predsjednice Udruge prijatelja Giostre Elene Uljančić Vekić te članova Gaetana Benčića i Sabrine Bonita Žužić.

Dakle, Poreč se vraća u osamnaesto stoljeće, točnije u 1745. godinu, razdoblje baroka, kada je prvi puta upriličeno viteško nadmetanje. Spektakl ima međunarodni značaj jer, uz hrvatske udruge, povezuje razna udruženja koja se bave obnovom povijesne kolektivne svijesti malih sredina iz Italije i Slovenije.

"To je fešta posvećena brojnim gostima grada i način komunikacije našeg povijesnog identiteta. U biti, na taj način Društvo prijatelja Giostre i Zavičajni muzej Poreštine surađuju s lokalnom zajednicom prenoseći spoznaje o prošlosti grada", izjavila je Elena Uljančić Vekić koja je ujedno i ravnateljica porečkog Muzeja.

Središnja će se manifestacija, viteško nadmetanje ili Giostra, održati u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika. Po okončanju nadmetanja na Trgu slobode, u 22 sata, nastupit će pazinska Etno skupina Veja.

Festival se službeno otvara u petak u 19 sati mimohodom kostimiranih sudionika ulicama grada, te nastavlja u 20 sati na Peškeri prigodnim programom nakon kojega slijedi vatromet. U 21.30 sati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine odigrat će se dramska predstava "Skup iz Poreča" u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre. U petak u 17 sati na Trgu slobode otvorit će se sajam autohtonih i tradicijskih proizvoda uz gastronomsku ponudu, u kojoj će posjetitelji moći uživati svaki dan, sve do nedjelje do 22 sati. Ovogodišnja novost ili bolje originalnost sajma čini prikazanje domaćih životinja koje su se mogle vidjeti u Poreču u 18. stoljeću.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi sudionici festivala. Uz već spomenuti sajam "Fiera franca triduana" bit će tu modne revije, plesovi, skečevi i razne zabavne točke, nastupat će glazbenici, mačevaoci, zastavničari, dobošari, ulični zabavljači. Talijanska osnovna škola Bernardo Parentin i talijanski vrtić Paperino će organizirati Mini giostru, edukativno-zabavnu radionicu namijenjenu djeci.

Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča, Grada Poreča i Zajednice Talijana Poreč – Comunita degli Italiani di Parenzo. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter