Giostra: Sudbonosno "da" u baroknom duhu

račne zavjete pred svećenikom izmijenili su Zdenka Matajčić i Maurizio Sauko, članovi Društva prijatelja Giostre
račne zavjete pred svećenikom izmijenili su Zdenka Matajčić i Maurizio Sauko, članovi Društva prijatelja Giostre

Porečki povijesni festival i njegovi protagonisti Giostranti svake godine svoje sugrađane i turiste iznenade s nekim novim spektaklom - jednom je to viteški turnir, drugi put mjuzikl, a ove godine je pravo vjenčanje u baroknom duhu.

Stvarna svadbena ceremonija prema običajima iz 18. stoljeća odvijala se u crkvi Gospe od anđela na Trgu slobode. Bračne zavjete pred svećenikom izmijenili su Zdenka Matajčić i Maurizio Sauko, članovi Društva prijatelja Giostre, od kojih je i potekla ideja.

Izricanje sudbonosnog "da" pomno su pratili i kumovi, Elena Uljančić Vekić i Elio Štifanić, a putem video projekcije i brojna publika na trgu. Nakon vjenčanja, slavlje i službeni početak programa nastavio se na tamošnjoj pozornici gdje su se predstavili i svi sudionici ovogodišnjeg festivala, njih tristotinjak.

Uvertira Fiera Franca Triduana

Uvertira u Giostru počela je tijekom prijepodnevnih sati kada je otvoren sajam povijesnog imena Fiera Franca Triduana. Tijekom trajanja festivala povijesni će sajam oživljavati dvorište palače Sinčić, sjedišta porečkog muzeja, ulicu Svetog Maura i Trg Frane Supila gdje posjetitelji mogu pogledati uživo neke od već zaboravljenih zanata, degustirati i kupiti istarske domaće proizvode, te prisustvovati uprizorenju neke od scena iz porečke prošlosti.

Sajam zanata otvorilo je uprizorenje najstarijeg zanata na svijetu - skeča koji su osmislili članovi dramske radionice porečke Zajednice Talijana ispred palače Sinčić. Bila je to intrigantna pozivnica građanima i turistima da zavire u dvorište muzeja i razgledaju na djelu postolare, sprtare, pekare, metlare, kovače, kamenoklesare, zlatare, ili pak krojački salon u susjednoj zgradi.

Svi su oni mahom zanatlije s Poreštine, koji su za ovu priliku nosili povijesna imena i spremno pozirali brojnim turistima za fotografiju ili objašnjavali tajne zanata. Za one koji su željeli kupiti suvenir, malo dalje, na Trgu Frane Supila koji je u prošlosti nosio ime Predol, okupilo se dvanaest izlagača s domaćim proizvodima.

- Svi su oni domaći proizvođači koji imaju registrirane OPG-e i koji nude isključivo svoje domaće proizvode, nema suvenira, veli Zlatko Lovreković, koji je osmislio sajam. Ali koji bolji suvenir ili dar može biti od boce istarskog vina, vrećice lavande, prirodnog sapuna s kozjim mlijekom, vrećice cukerančića ili ušećernih mendula, teglice domaće marmelade ili meda.

Fiera Franca Triduana odvija se u subotu od 10 do 22 sata, a program Giostre uključuje još i plesni i zabavni program na Trgu slobode i u starogradskoj jezgri u prijepodnevnim i večernjim satima, te u 20 sati na Vrtlima kod Cantine spektakularni viteški turnir u kojem se natječe 18 konjanika. (V. HABEREITER; snimila: Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter