Giostra promovira svoj album

Publika će ponovno čuti pjesme iz mjuzikla "Viva la Giostra!" (M. MIJOŠEK/Arhiva)
Publika će ponovno čuti pjesme iz mjuzikla "Viva la Giostra!" (M. MIJOŠEK/Arhiva)

U petak u 20 sati na porečkom Trgu slobode svečano će biti otvoreno sedmo izdanje porečkog povijesnog festivala Giostra, manifestacije koja iz godine u godinu okuplja sve više Porečana i koja će se na gradskim ulicama i trgovima odvijati do nedjelje, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici Društva prijatelja Giostre.

Na ovogodišnjem festivalu bit će promoviran album "Viva la Giostra!" s pjesmama iz istoimenog mjuzikla premijerno izvedenog prije dvije godine, prvog istarskog i najvećeg mjuzikla s amaterskim glumcima u Hrvatskoj, u kojem je sudjelovalo čak 110 glumaca. Na predstavljanju albuma u nedjelju u 20 sati na Trgu slobode publika će još jednom imati prilike čuti izvedbe skladbi uživo.

Daniel Cunjac, frontmen grupe Diem Carpe s kojom je skladao i izvodi glazbu za mjuzikl, rekao je da je snimanje odrađeno u Trstu u Urban Recording Studiju i trajalo je petnaestak dana, a na njemu su pjevali i glumci koji su utjelovili likove iz mjuzikla.

Veliki spektakl Giostre je konjički turnir koji će se održati u subotu u 19.30 sati u uvali Peškera. Direktor festivala Franko Štiković i jedan od jahača koji se natječu u turniru najavio je sudjelovanje 12 natjecatelja, koji će svoje vještine iskazati gađanjem kopljem u metu. Sve se odvija prema pravilima navedenim u povijesnom dokumentu iz 1745. godine.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i predsjednica Društva prijatelja Giostre Elena Uljančić - Vekić istaknula je da povijesni podaci govore da je Giostra održana u sklopu Fiere France Triduane, sajma koji se održavao izvan gradskih zidina, na mjestu današnjeg Trga slobode, gdje će se odvijati i ove godine. Organizator sajma Zlatko Lovreković istaknuo je da će se na trgu održati sajam autohtonih proizvoda, dok će se u dvorištu muzeja odvijati prezentacija starih zanata i obrta, poput češljarstva, a svoje vještine pokazat će i neki od posljednjih tkalaca i bačvara u Istri.

Ove godine na festivalu sudjeluju i brojni gosti: porečko Društvo Naša djeca, udruga mladih USB, Zajednica Talijana, Osnovna glazbena škola Slavko Zlatić, Mačevalački klub Špada, Društvo invalida te etno skupina Veja, Potkalnički plemenitaši, Udruga mladih Feniks iz Sekcije Oroslavske plemićke mladeži, gosti iz Italije Compagnia del Lupo Passante i Musica Antiqua iz Mađarske. U programu ukupno sudjeluje više od 250 sudionika. Osim toga, Giostra ima i humanitarnu stranu, najavila je tajnica Društva invalida Sandra Brečevac, jer će njihovi članovi prodavati voćne salate, a prihodi idu za nabavu pomagala za njihovu članicu. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter