Giostra povezuje turizam i kulturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak organizatora i financijera povijesnog spektakla Giostre okupilo se predstaviti ovogodišnji program povijesnog festivala koji ce biti održan od 5. do 12. rujna. Autorica koncepcije festivala, ravnateljica Zavicajnog muzeja Elena Uljancic Vekic, rekla je da ni gospodarska kriza ne može zaustaviti Giostru.

"Ovdje su predstavnici niza gradskih ustanova i institucija koje sudjeluju ili daju podršku Giostri koja u Društvu prijatelja okuplja 255 Porecana i 50 aktivista. Ovaj program stvara osjecaj pripadnosti gradu i njegovoj tradiciji, usput se educiramo i spajamo turizam i kulturu grada", rekla je Uljancic Vekic.

Svi dosadašnji elementi Giostre ostaju i ove godine uz nekoliko novih detalja – od konjickog turnira, baroknih plesova i glazbe, onodobne gastronomske ponude do sajma obrtništva...

"Giostra ima višestruki znacaj za grad jer okuplja veliki broj Porecana. Zapravo, ne znam niti za jednu drugu udrugu ili manifestaciju koja okuplja više od 250 ljudi", rekao je gradonacelnik-podestat Edi Štifanic.

Patron Giostre, župan Ivan Jakovcic, rekao je da je to sjajna samonikla autohtona manifestacija koju su stvorili Porecani i da je to rijedak primjer u Hrvatskoj.

"Sjajno je i da je muzej izašao na ulice, da ljudi ne moraju doci u muzej, nego je on medu ljudima, demonstrira porecku povijest na ulicama i trgovima. To je spoj turizma i kulture koji još treba pojacati u istarskoj turistickoj ponudi, a upravo bi Giostra za Porec mogla postati simbol toga spoja, premda tu ima dobrih manifestacija na visokoj razini, iako nisu sve zadržale tu razinu. Ovo izgleda sjajno i možda možemo razmišljati ne o tjednu, nego o mjesecu Giostre", rekao je Jakovcic.

Na novinarsko pitanje koliko novca treba za Giostru godišnje i koliko ce dobiti iz Turisticke zajednice i grada, direktor povijesnog festivala Franko Štikovic rekao je da im treba izmedu 700 i 800 tisuca kuna, premda je lani potrošeno i nešto više, uz puno volonterskog rada. Od TZ-a ce dobiti 420.000 kuna, a ostatak treba, kao i dosadašnjih godina, pronaci od sponzora.

Iz gradskog proracuna rebalansom je 30.000 kuna namijenjenih Giostri prebaceno na Društvo prijatelja Giostre, rekla je Uljancic Vekic.


Podijeli: Facebook Twiter