Giostra: Plemićka barokna raskoš na porečkim trgovima

Edi Štifanić kao podestat
Edi Štifanić kao podestat

"I neka igre počnu", kazao je porečki podestat, poznatiji kao gradonačelnik Edi Štifanić, a Trgom slobode zašuštale su barokne svilene haljine, odjeknule konjske potkove i zagrmilo udaranje dobošara.

Tako je službeno počelo sedmo izdanje porečkog povijesnog festivala Giostra, koje se prema izvornim arhivskim zapisima u ovom gradu održavao još davne 1745. godine. Nakon mnogih višemjesečnih priprema u kojima je sudjelovalo preko dvjestotinjak Porečana, okupljenih u društvu prijatelja Giostre, veliki trenutak konačno je stigao - ceremonija otvaranja i prilika da svatko pokaže vještine kojima je ovladao.

Nije samo riječ o promenadi, nego su giostranti svladali način ophođenja, običaje i naučili o povijesti svoga grada, kako bi svoja znanja prenijeli i svakom znatiželjniku.

Nakon okupljanja na gradskoj rivi, praćeni brojnim pogledima i blicevima fotoaparata pučana - turista i domaćih prolaznika, barokna povorka giostranata i njihovih gostiju prodefilirala je starogradskom jezgrom i okupila na kako zapisi kažu, "piazzale fora le mura", odnosno današnjem Trgu slobode.

Tamo je ove godine postavljen i trodnevni sajam Fiera Franca Triduana - sajma na kojem lokalni proizvođači domaćih i autohtonih proizvoda nude svoje delicije i ukrasne predmete - obučeni u povijesne kostime, a nose i prava povijesna imena. Drugi dio Fiere odvija se u dvorištu muzeja gdje neki od posljednjih istarskih čuvara starih tradicionalnih zanata poput bačvara, tkalaca i češljara.

Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa su program Giostre svojim nastupima već prvoga dana upotpunili Compagnia del Lupo Passante iz talijanskog grada Monselice, Musica Antiqua Együttes iz Mađarske, Udruga mladih Feniks – Oroslavska plemićka mladež iz Oroslavja, Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke te niz porečkih društava i udruga - USB, Društvo Naša djeca, Zajednica Talijana, Osnovna glazbena škola "Slavko Zlatić", Mačevalački klub Špada i Društvo invalida.

Nakon predstavljanja svih sudionika, večernji program svojim autentičnim programom upotpunila je etno skupina Veja.

Drugog dana Giostre prijepodnevni se program nastavlja sajmom i druženjem, a sve u iščekivanju velikog viteškog turnira zakazanog u večernjim satima u uvali Peškera gdje će dvanaest konjanika svoje vještine iskazati gađanjem kopljem u metu. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Zadnje pripreme za Giostru
Jutros i rano poslijepodne u centru Poreča protekli su u posljednjim pripremama za sedmo izdanje povijesnog festivala Giostra, uoči njegovog večernjeg otvorenja.

Na Trgu slobode, upravo ondje gdje se, prema povijesnim podacima, održavao sajam Fiera Franca Triduana, štandovi su se polako popunjavali autohtonim proizvodima. Posjetitelji će ih imati prigodu razgledati i ponešto kupiti za trajanja festivala, sve do nedjelje, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. U to će vrijeme na ulicama grada moći susresti i kostimirane sudionike Giostre, kojih ove godine ima više od 250, a u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine održavat će se prezentacija starih zanata i obrta.

Središnje zbivanje je sutrašnji konjički turnir prema pravilima dokumenta iz 1745. godine, koji u uvali Peškera počinje u 19.30 sati. (K. F.)


Podijeli: Facebook Twiter