Giostra: Od povijesne predstave do vjenčanja

Scena iz predstave Iustitia (J. PREKALJ)
Scena iz predstave Iustitia (J. PREKALJ)

Porečki povijesni festival Giostra će od 7. do 9. rujna doživjeti svoje šesto izdanje, koje će ove godine uz viteški turnir na novoj lokaciji, plesne i zabavne programe obilježiti i sajam starih zanata i domaćih proizvoda u novom ruhu, te pravo vjenčanje prema običajima iz 18. stoljeća, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici Društva prijatelja Giostre i Turističke zajednice Grada Poreča.

Svečano otvorenje festivala održat će se u petak, 7. rujna u 20 sati na Trgu slobode, gdje će se publici predstaviti svi sudionici, nakon čega će se u crkvi Gospe od anđela održati ceremonija baroknog vjenčanja.

- To je novost Giostre, jedan je par naših članova želio sklopiti brak i došli su s prijedlogom kako osmisliti ceremoniju. Proučili smo tradiciju vjenčanja u 17. i 18. stoljeću u Istri, a mladenci će imati imena iz porečke prošlosti. Imat ćemo pravo vjenčanje. Naš župnik Željko Zec nam je izašao u susret i vjenčanje će se održati u crkvi, nakon čega slijedi slavlje u čast mladenaca, rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i predsjednica Društva prijatelja Giostre Elena Uljančić Vekić.

Dodala je da su budući mladenci Maurizio Sauko i Zdenka Matajčić pronašli kumove u Društvu, a vjenčanju su sponzorstvo pristale dati brojne tvrtke s ovoga područja.

Subota navečer rezervirana je za veliki viteški konjički turnir Giostra, okosnicu cijeloga festivala, koji se odvija prema povijesnim pravilima i koji će se ove godine umjesto na Peškeri održati u vrtlima kod Cantine, ili povijesnim nazivom Contrada di Pozzo Longo (Ulica dubokog bunara). Franko Štiković, zadužen za konjičku sekciju u Društvu dodao je da će se u turniru natjecati osam konjanika iz Poreča i deset konjanika iz istarskih konjičkih klubova, koji će svoja znanja i vještine iskazati u gađanju kopljem u metu.

Subotnje i nedjeljno jutro i prijepodne obilježit će barokni plesovi i glazba, te zastavničari, dobošari i mačevaoci na Trgu slobode.

Uvertiru u festival označit će izložba fotografija s lanjskih izdanja Giostre, koja će biti otvorena u srijedu u 20 sati u galeriji Sinčić. Za veliko finale festivala zakazana je Iustitia, predstava ove godine prikazana u sklopu projekta Istra Inspirit temeljena prema povijesnim događajima iz 1699. godine. Glavni glumci su članovi Društva, dramski tekst je napisao novinar Glasa Istre Goran Prodan, a režiju potpisuje poznata zagrebačka redateljica Nina Kleflin. Predstava je za sve besplatna.

Uz članove Društva, njih oko 250, u festivalu sudjeluju i porečke udruge, gosti iz Italije, Mađarske i Austrije, a potporu su pružili i brojni sponzori.

Organizatori festivala su Društvo prijatelja Giostre i Studio 053, uz potporu TZ-a koji festival financira s 400 tisuća kuna, te Grada Poreča i Zajednice Talijana. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter