Giostra: Ante Topić i Ive Štoković pobjednici turnira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvoj utrci u kojoj se natjecalo 8 amatera giostranata najbolji je bio Ante Tonči Topić. On je osvojio dva pištolja kremenjače. Pobjednik druge utrke, u kojoj se natjecalo 9 profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova, je Ive Štoković. On je osvojio zlatni pladanj Masgalano.

Spektakularni konjički viteški turnir, središnji događaj porečkog povijesnog festivala Giostra, večeras je na Vrtlima kod Cantine okupio brojne domaće i strane posjetitelje koji su zanimanjem promatrali vještine osamnaest jahača - osam amatera giostranata i devet profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova.

Viteško nadmetanje odvijalo se prema neizmijenjenim pravilima, zabilježenim u arhivskim spisima iz 1745. godine, a imalo je zadatak iznjedriti najbolje natjecatelje u gađanju kopljem u metu - lik Saracena.

Nakon što se prve tri godine odvijao u uvali Peškera, viteški turnir je ove godine preseljen na novu lokaciju Vrtli (ili vrtova, kako ih neki još zovu) kod Cantine.

Želja je to organizatora, Društva prijatelja Giostre i porečke firme Studio 053, da se promovira ova lokacija, ali i ponudi više mjesta za publiku, jahače i konje. Ova je lokacija naime, u porečkoj povijesti poznata kao Contrada di Pozzo Longo (Ulica dugog bunara), koji je grad opskrbljivao vodom od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća.

Već od ranih večernjih sati na trkalištu su se počeli okupljati brojni Porečani i njihovi gosti, te giostranti - kostimirani sudionici festivala koji su sjajili svojim raskošnim toaletama, lepezama i šeširima. Svi su oni pljeskom popratili dolazak glavnih zvijezda večeri, vitezova i njihovih konja.

Nakon polaganja zakletve meštru igara i predstavljanja kumova utrka je konačno mogla početi, a najuspješnije su čekale nagrade: dva pištolja kremenjače, te zlatni pladanj Masgalano.

Sutra zadnjeg dana, Giostra se nastavlja povijesnim sajmom Fiera Franca Triduana od 10 do 22 sata, a repertoar uključuje još i plesni i zabavni program na Trgu slobode i u starogradskoj jezgri u prijepodnevnim i večernjim satima, te predstavu Iustitia, temeljenu na stvarnim događajima iz porečke prošlosti 1699. godine.

Premijera je održana u sklopu projekta Istra Inspirit, a sutrašnje uprizorenje je besplatno. Početak je u 19.30 sati kod okrugle kule na Peškeri. (V. HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter