Gimnazija zatvorena zbog svinjske gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog velikog broja oboljelih od gripe, splitska privatna gimnazija s pravom javnosti «Kraljica Jelena» obustavila je nastavu. Doznajemo da je ravnateljica Neli Tomic-Plazibat tu odluku donijela nakon informacije da je, od ukupno 160, šezdesetak ucenika oboljelo od gripe, medu kojima je u jednom slucaju potvrdena svinjska gripa, odnosno uzrocnik virus H1N1. Škola ce biti zatvorena do ponedjeljka, do kada bi situacija trebala biti bar donekle sanirana.

To je prva škola koja je zatvorila vrata sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je priopcenjem upozorio sve škole u Hrvatskoj na mogucu pojavu pandemijske gripe te poslao uputu o mjerama koje je nužno poduzeti ako do pandemije dode. Osim organiziranja karantena po školama, HZJZ je najavio i da ce, u slucaju pojave teških simptoma bolesti ili drugih epidemioloških razloga, predlagati kriznom stožeru Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi eventualno zatvaranje pojedinih škola.

Škole su dužne oboljelima osigurati kirurške maske te upute o cuvanju od infekcije, dok oboljeli ucenici nece biti obvezni ici kod svojih lijecnika po ispricnice, ne bi li se sprijecilo daljnje širenje virusa svinjske gripe. Ipak, HZJZ naglašava da bi optimalno bilo da škole održavaju nastavu cak i uz izostanak dijela ucenika ili nastavnika.


Podijeli: Facebook Twiter