Gimnazija po cijeni luksuznog hotela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnik Ladonje u rovinjskom Gradskom vijecu Raoul Privileggio upoznao je novinare da je u materijalima za zadnju sjednicu Istarske županije prikazano da ce za rekonstrukciju i dogradnju zgrade rovinjske Gimnazije te za izgradnju školske sportske dvorane biti utrošeno 85 milijuna kuna. To je za 9,4 milijuna kuna više od prvobitno ugovorene cijene (75,6 milijuna).

- Gradani Rovinja trebali bi znati koliko ce koštati ova skupa investicija. Od pocetka smo govorili da je gradnja na zamišljenoj lokaciji s ukopanom dvoranom preskupa i da je za taj novac mogao bit izgraden moderni kampus za sve tri srednje škole. Medutim, celnici Grada, zajedno s gradonacelnikom Giovannijem Sponzom, inzistirali su na iracionalnoj i zbog specificnosti objekta skupoj izgradnji. Pitanje je sada odakle ce se namaknuti sredstva koja nedostaju, rekao je Privileggio.

Sven Zvocak podsjetio je da je nagradivana dvorana u Balama koštala deset milijuna kuna i izgradena je za manje od godinu dana. Po skupoci bi se ova u Rovinju mogla usporediti s hotelom od pet zvjezdica, koji ce se takoder s velikim iskopom izgraditi u godinu dana, a dvorana se gradi duže od dvije godine.

- Gradonacelnik Sponza rekao je da je u Gimnaziji rekonstruirano 2.915 kvadrata i nadograduje ih se 2.153 te da ce dvorana imati 3.105 kvadrata, što ukupno iznosi 8.173. Buduci da ce hotel Lone koštati 300 milijuna kuna, izracunali smo da ce cetvorni metar škole i dvorane koštati kao i kvadrat hotela s pet zvjezdica - 10.400 kuna. Bez obzira na slatkorjecivost gradskih celnika, sigurni smo da se moglo bolje, racionalnije i odgovornije, istaknuo je Zvocak.

Po njegovim rijecima, Rovinj je sredstvima koja su potrošena za Gimnaziju mogao uciniti puno više. Podsjetio je na pomanjkanje kapaciteta u vrticima, zbog cega se u njih ne mogu smjestiti sva djeca, i na nedostatni Dom za stare i nemocne, star 111 godina, u kojem boravi 160 osoba, a 200 ih je na listi cekanja. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter