Gimnazija dobiva celicni krov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na ukopanoj sportskoj dvorani iza zgrade Gimnazije u Rovinju, koja se gradi od proljeca 2009. godine, odvija se najsloženija graditeljska operacija: jaka 200-tonska dizalica postavlja krovnu konstrukciju dvorane. Konstrukciju nose poprecni celicni nosaci, dugacki 36 metara, koji se polažu na betonska postolja ugradena u uzdužne zidove dvorane. Poprecni nosaci se na mjestu spajaju vijcima s uzdužnima. Tako se postavlja nosac do nosaca dok se metalnom "paucinom" ne pokrije cjelokupna površina dvorane.

Da bi se postavila ova konstrukcija, na gradilište su uz dva gradevinska krana, od kojih je jedan smješten na ulicu uz Gimnaziju, postavljene dodatne cetiri dizalice. Glavna, koja podiže najteže poprecne nosace, je u parter ukopane dvorane postavila dvije manje koje dižu uzdužne nosace.



Za rad montera u dvoranu je spušteno i nekoliko pokretnih platformi. Dizalice u dvorani služe da bi se konstrukcija centrirala, a s platformi se potom uvrcu vijci koji spajaju konstrukciju.

Cjelokupna metalna konstrukcija, izradena u Zagrebu, teška je oko 400 tona. Ojacana je jer ce se na krovu nakon izlijevanja betonske ploce izgraditi dva produžena krila Gimnazije. Tu ce se urediti dodatne ucionice za dvije srednje škole koje koriste obnovljenu zgradu staru sto godina - Srednju školu Zvane Crnje i Srednju talijansku školu. U prostoru izmedu dva krila smjestit ce se otvoreno igralište i stubište s polivalentnim trgom gdje ce se moci održavati priredbe na otvorenom. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter