Gilmouru u Areni rasvjetu i video potpisuju kultna imena

David Gilmour
David Gilmour

Slavni pinkfloydovac David Gilmour u subotu od 20.30 sati u pulskoj Areni otvara svoju mini europsku turneju koja uključuje samo osam koncerata. Ta je činjenica kumovala tome da je prije šest mjeseci koncert rasprodan u svega pola sata od početka službene prodaje ulaznica.

Ekskluziva za publiku iz cijelog svijeta

Dio domaće javnosti ne može prežaliti što neće moći uživo prisustvovati pulskom koncertu pjevača i gitarista Pink Floyda, a neke i dodatno iritira što su do karata došli dobrostojeći ljudi iz Brazila, Finske, Arapskih Emirata, Bahreina, Indije, Južnoafričke Republike, Južne Koreje… No, osim ograničenog broja ekskluzivnih Gilmourovih koncerata (ovo i nije klasičan koncert za Pulu; a cijela turneja po Europi, SAD-u i Južnoj Americi ima 24 koncerta), njihove kritike previđaju i činjenicu da su fanovi (a pojedini Puljani su to i učinili) mogli nabaviti karte dan prije početka službene prodaje, da su posjetili Gilmourov blog. Tako se vjerojatno moglo doći i do ulaznica za, primjerice, veronsku Arenu, gdje Gilmour nastupa već u ponedjeljak.

I u drugim su europskim gradovima karte brzo planule, a treba reći i da je Gilmour u izvjesnim godinama (rođen 6. ožujka 1946.) kada ne može ili ne želi imati sto koncerata godišnje.

Velika imena i u novom bendu

Light mu sutra u Areni radi Marc Brickman, koji je radio rasvjetu na mega koncertima Floyda na vrhuncima njihove karijere, dok video potpisuje Aubrey "Po" Powell, član kultnog dizajnerskog tandema Hipgnosis (uz pokojnog Storma Thorgersona), koji su kreirali sve omote ploča Pink Floyda, ali i ploče Led Zeppelina, Paula McCartneya, Yes, Genesisa, 10cc, Petera Gabriela, Black Sabbatha…

Pozornica bi, sudeći prema koncertu zagrijavanja prošle subote u Brightonu nedaleko Gilmourovog doma, trebala biti široka i impresivna, kao i rasvjeta odnosno vizuali koji prate pjesme na ogromnom kružnom platnu poznatijem kao Mr. Screen. Zvuk bi trebao biti besprijekoran, a novi bend čine gitarist Phil Manzanera iz Roxy Music, basist je stari suradnik Guy Pratt (koji je u braku s kćeri pokojnog Richarda Wrighta), klavijaturist Jon Carin, koji je, zanimljivo, nedavno bio s Rogerom Watersom na turneji "The Wall", zatim klavijaturist Kevin McAlea, bubnjar Steve DiStanislao, saksofonist Theo Travis te prateći vokali Bryan Chambers i Louise Marshall.

Koje će se pjesme Floyda izvesti u Puli?

Sudeći po set listi s Gilmourovog koncerta zagrijavanja održanog prošle subote pred 4.500 posjetitelja u dvorani u Brightonu, udaljenoj 20-ak minuta hoda od njegova doma, tvrđi fanovi ostat će u Puli zakinuti za raritetne poslastice. Sutrašnji koncert u pulskoj Areni otvara njegovu europsku turneju (prvu nakon 2006.) kojom promovira novi album "Rattle That Lock".

Na set listi u Brightonu našle su se ukupno 22 pjesme iz razdoblja Pink Floyda i samostalne karijere, uključujući sedam pjesama s novog albuma. Koncert je bio podijeljen u dva dijela, a otvoren je trima pjesmama s novog albuma - "5 A.M.", "Rattle That Lock" i "Faces of Stone".

Repertoar bi, što se tiče opusa Floyda, trebao biti sličan prošloj turneji bez, izgleda, čuvene "Echoes". To bi bilo razumljivo s obzirom da onog koji ju je s Gilmourom otpjevao - klavijaturista Floyda Richarda Wrighta - više nema.

Ali će zato biti "Shine On You Crazy Diamond", "Wish You Were Here", "Time", "Money", "Run Like Hell", "Fat Old Sun", "Sorrow"… pa i "Astronomy Domine", skladba Syda Barretta koja otvara debitantski album Floyda "The Piper at the Gates of Dawn" iz 1967., i koju je u studiju s Barrettom također otpjevao i Wright. (Zoran ANGELESKI)

U Pulu iz Brazila i sa Svete Helene

Koliki je interes za koncert Davida Gilmoura u Puli govori podatak da novinarske ekipe dolaze iz Slovačke, Austrije, Slovenije, Engleske itd. S obzirom da je koncert rasprodan može se čuti da se ulaznice neslužbeno prodaju i po tisuću dolara. Pravilo je inače da se na prodajnom mjestu ne može kupiti više od osam karata, baš kako bi se, koliko se može, izbjeglo preprodavanje a poznato je da se primjerice u Londonu karte za koncerte prodaju na ime i prezime.(M. R.)

Novi album nakon devet godina

Iako je između prethodnog studijskog albuma "On an Island" i novog, četvrtog po redu koji će se pod nazivom "Rattle That Lock" pojaviti 18. rujna, prošlo punih devet godina, njihov autor David Gilmour u razgovoru za Billboard izjavio je kako su pjesme za novi album nastajale još i duže, a najstarija ima osamnaest godina! Riječ je o pjesmi koju je napisala njegova supruga Polly Samson i koje su dio snimili 1997. godine, a na snimci se čuje i njihov tada tek nekoliko mjeseci stari sin Gabriel.

U konkurenciji za novi album, istaknuo je Gilmour, bilo je čak 35 pjesama i sve su one doživjele obrade i snimljene, a odabrano je njih deset koje su potom dodatno obrađene da bi za deluxe izdanje novom albumu bile dodane još četiri. Fanovima grupe Pink Floyd svakako će biti draga  "A Boat Lies Waiting" koja je posvećena Ricku Wrightu, nedavno preminulom orguljašu te grupe. (M. K.)


Podijeli: Facebook Twiter