Gile:Nikad nam nije bio cilj biti u industriji zabave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoćnjim koncertom u zagrebačkoj Tvornici kulture te večerašnjim u riječkom Palachu, legendarni beogradski bend Električni orgazam slavi 35 godina karijere. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti benda tim nam je povodom više otkrio njegov frontmen, Srđan Gojković Gile.

- Zadnjim albumom donijeli ste i novi zvuk. Hoće li se on nastaviti i na vašem sljedećem materijalu?

- Dvije su stvari utjecale na tu promjenu na zadnjem albumu. Prva je povratak u bend Ljubomira Đukića, originalnog klavijaturista i pjevača Orgazma. A druga je ta da smo prvi put Ljuba, Banana i ja zajedno radili na muzici. Do tog albuma sam uglavnom ja radio muziku za bend. Doduše i Banana je bio koautor na nekim pjesmama od albuma "Zašto da ne" (1994). Novi album ponovo radimo na isti način, kao tim. Tako da će on vjerojatno biti logični nastavak prethodnog.

- Kad ga možemo očekivati?

- Pjesme za novi album su skoro gotove, tekstovi također. Sad smo u fazi sređivanja aranžmana i nadam se da ćemo ga do ljeta početi snimati. Plan je također da početkom ljeta izbacimo jednu pjesmu kao singl.

- Kako su vam se općenito teme pjesama mijenjale s godinama?

- Kako smo se mijenjali mi i naši životi, tako su se mijenjale i pjesme. I muzika i tekstovi. Ovaj bend je uvijek bio otvoren prema promjenama i nikad se nije pokušavao držati nekakve formule i već uspostavljenog zvuka.

- Tko danas sluša Električni orgazam? Tko dolazi na vaše koncerte?

- Naši vršnjaci najmanje. Publika je uglavnom iz raznih generacija. Budući da bend radi toliko dugo, razne generacije su odrastale uz našu muziku. Posebno me raduje to da uvijek ima i nekih novih klinaca koji prvi put gledaju Orgazam uživo.

- Kakvo je, gdje je vaše mjesto u današnjoj industriji zabave?

- Mene to apsolutno ne zanima. Nikad mi nije bio cilj da budemo u industriji zabave. Kada smo se počeli baviti muzikom, to je bilo zato što nas je zabavljalo i ispunjavalo. Zato što nas ništa drugo nije zanimalo, osim toga da sviramo u rock'n'roll bendu. Mi se time bavimo s umjetničkim pristupom, kao s nekakvim medijem kroz koji možemo izraziti svoje osjećaje i stavove. Naravno, svjesni smo da to neke ljude zabavlja, više ili manje. Ali to nikad nije bio primarni motiv.

- S obzirom na dugu i bogatu povijest benda, možete li izdvojiti najpozitivniji i najnegativniji trenutak u povijesti Električnog orgazma?

- Hmm, najpozitivniji, to je lako, kada smo svirali prije The Rolling Stonesa, u Beogradu 2007. godine. A najnegativniji, to je već teže. Bilo je puno kriza u radu benda, ali svaka od njih je zapravo bila početak neke promjene na bolje, tako da ih ja ne doživljavam kao nešto apsolutno loše. Više kao kraj jedne i početak neke nove faze u životu i radu benda.

- Ne skrivate da ste u mladim danima eksperimentirali s raznim stvarima pa tako i s drogama. Izjavili ste da je to za vas bilo korisno iskustvo jer ste na osobnom primjeru naučili bitnu životnu lekciju. Koju?

- Da je to pogrešan put.

- Na kompilaciji Croatia Recordsa "Electronic Jugoton - Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989" na kojoj su okupljeni najvažniji glazbenici elektroničke glazbe nalaze se i pjesme Električnog orgazma. Što vam to osobno znači?

- To sam relativno nedavno saznao. Pa u redu je to. Između ostalog, mi smo bili i pioniri elektroničkog zvuka, u Jugoslaviji. Pjesma "Električni orgazam" koja je bila prva, na našem prvom albumu bavila se istraživanjem u okviru elektroničke muzike. Ja sam dosta slušao i volio njemačke bendove iz sedamdesetih, kao Can ili Kraftwerk, pa je sigurno to ostavilo traga na meni. (Ivana KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter