Gilbert & George 10. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi izložbeni projekt Muzeja suvremene umjetnosti koji se otvara ovog petka bavi se životom u socijalizmu iz postsocijalisticke perspektive društava europskog istoka, a najavljen je konferencijom za novinare.

Skupna izložba 17 umjetnika i umjetnickih kolektiva pod nazivom "Par lijevih cipela - Povratak u stvarnost u Istocnoj Europi" zajednicki je projekt zagrebackog muzeja i njemackog muzeja Bochum, uz podršku Goethe instituta i umjetnicke zaklade Nord Rhein Westfalen.

- Izložba je zamišljena kao svojevrsno indeksiranje stanja i pojava postkomunistickih društava geografski ograniceno na istocnu Europu, objasnio je pomocnik ravnatelja MSU-a Tihomir Milovac, koji potpisuje autorstvo skorašnje izložbe.

Od domacih umjetnika predstavit ce se David Maljkovic, Milivoj Bijelic, Sanja Ivekovic, Andreja Kuluncic, Dalibor Martinis i Mladen Stilinovic.

Konferencija za novinare iskorištena je i za prezentiranje drugih buducih izložbenih projekata od kojih je javnosti najzanimljivija davno najavljena izložba svjetski poznatog umjetnickog dvojca Gilbert & George koja je napokon dobila i tocan datum otvorenja - 10. lipnja.

Gilbert i George predstavit ce 60-ak najnovijih radova, iz ciklusa posvecenog britanskoj zastavi. Posebnost putujuce izložbe trenutno postavljene u Malagi je slika MM, najnoviji rad velikih dimenzija na temu 11. rujna i terorizma uopce. Nakon Zagreba izložba ce nastaviti svoj put Europom koji završava 2012. godine u Gdanjsku.

Na jesen ce u MSU-u gostovati i retrospektiva istaknute bosanskohercegovacke umjetnice Danice Dakic, poznate po videoradovima uglavnom posvecenima manjinskim zajednicama iz raznih krajeva svijeta. Za kraj godine u muzeju pripremaju veliku izložbu prijedloga donacija radova Ede Murtica gradu Zagrebu.

Izložbu ce u suradnji s kustosima prirediti umjetnikova udovica Goranka Vrus Murtic, a predstavljen ce biti velik broj poznatih i manje poznatih Murticevih radova - slika, gvaševa, crteža i ostalog.

Za iducu kalendarsku godinu vrijedi spomenuti izložbu suvremene umjetnosti iz francuskih pokrajinskih muzeja te veliku retrospektivu crteža Ivana Kožarica.


Podijeli: Facebook Twiter