Gibraltar postao 54. član UEFA-e

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gibraltar je od petka novi, 54. član Europskog nogometnog saveza nakon što je na kongresu UEFA-e u Londonu aklamacijom potvrđeno članstvo tog britanskog prekomorskog teritorija koji će sudjelovati u kvalifikacijama za EURO 2016.

Gibraltar se čak 14 godina borio za članstvo u UEFA-i, uz veliko protivljenje Španjolske koja drži da je taj maleni teritorij na samom jugu Europe njen. Španjolska je konačno popustila na Kongresu UEFA-e, ali je prihvaćen njen uvjet da niti reprezentacija niti klubovi iz Gibraltara ne smiju igrati sa španjolskim klubovima ili reprezentacijom. 

"Uvijek ćemo nastojati unaprijed izbjeći moguće scenarije glede susreta Španjolske i Gibraltara jednako kao što smo to nedavno činili u slučaju Rusije i Gruzije", kazao je predsjednik UEFE Michel Platini.

Predsjednik Nogometnog saveza Gibraltara Gareth Latin rekao je da će za njegovu zemlju igrati samo domaći nogometaši. "Previše smo ovo čekali, a sada je ovo nagrada svim našim žiteljima. Onaj tko želi igrati za nas mora imati naše državljanstvo, mora se roditi u Gibraltaru ili barem provesti nekoliko godina kao stanovnik Gibraltara", kazao je Latin. U zemlji ima 650 registriranih igrača, u Prvoj ligi je šest, a u Drugoj ligi 12 klubova. 

Gibraltar gradi nacionalni stadion za 8.000 gledatelja koji bi trebao biti gotov do kvalifikacija z EURO 2016., a gibraltarski dres mogao bi se pojaviti po prvi puta službeno na utakmicama za EURO 2014 uzrasta U-17 i U-19. Možda će prvi protivnik Gibraltara biti i Hrvatska jer su zajedno u skupini kvalifikacija za EURO U-19. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter