Gibonni s mladim istraživacima u Višnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci završetka ovogodišnje glazbene turneje i subotnjeg nastupa u pulskoj Areni, Gibonni je posjetio edukacijski kamp Bistrini istraživaci koji se vec godinama održava u Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan u suradnji s Coca-Colom HBC Hrvatska.

Gibonni je, u pratnji direktorice Odjela za komunikacije i odnose s javnošcu Coca-Cole HBC Hrvatska Boške Trbojevic te voditelja Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan Korada Korlevica, obišao mlade Bistrine istraživace, nadarene ucenike viših razreda osnovnih škola, koji su mu iznijeli rezultate rada i postignuca ovogodišnjeg kampa.

- Sretan sam što imam priliku družiti se s ovim sjajnim mladim ljudima ovdje u Višnjanu. U potpunosti podržavam takve inicijative jer i sam smatram da izobrazbu i razvoj talenata moramo poticati, posebno kada su u pitanju mladi, naglasio je Gibonni.

Pod strucnim vodstvom astronoma Korada Korlevica i strucnjaka iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan mladi arheolozi, speleolozi i biolozi upoznaju svijet znanosti i tehnologije na nov i zanimljiv nacin, igrom i istraživanjem pojava u prirodi. Posebnu pozornost organizatori ovogodišnjega kampa usmjeravaju na aerosvemirske tehnologije (letjelice svih vrsta – od balona do zrakoplova kojima se upravlja s pomocu radija) te na istraživanje o zagadenju istarskog podzemlja, ponajviše špilja.

Mladi znanstvenici svake godine postižu važne rezultate i svojim radom upozoravaju na nove spoznaje u znanosti. Tako su sudionici kampa prethodnih godina pronašli novi prapovijesni lokalitet u Klabušacu u blizini Višnjana, zatim su otkrili kapelicu sv. Franje iz 9. stoljeca i napravili repliku prapovijesne peci za izradu keramickih posuda. Istraživali su cistocu vode na razlicitim mjestima, ostvarili važne rezultate u istraživanju komaraca, analizirali biološku zagadenost nekoliko jama i špilja u okolici Višnjana te izradili solarni balon s porukom. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter