Gibonni: Autobus mi je postao pretijesan za turneju

Gibonni: U Puli imam veliki broj prijatelja koji mi jako nedostaju (J. PREKALJ)
Gibonni: U Puli imam veliki broj prijatelja koji mi jako nedostaju (J. PREKALJ)

Zlatan Stipišić Gibonni vraća se u Pulu i to u subotu u dvorište Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu gdje će promovirati novi album "20th century man" a koncert počinje u 21 sat.

Ovo je Gibonnijev povratak nakon spektakularnog koncerta u amfiteatru prije dvije godine koji je još jednom pokazao koliko je ovaj splitski glazbenik jako ime na domaćoj sceni, pa je za očekivati i da će Kaštel biti dupkom pun. Posebnost novog albuma je to što je sniman na engleskom jeziku i to uz uglavnom nove pjesme. To je izazvalo reakciju jednog glazbenog kritičara koji se u recenziji albuma zapitao zašto ovaj popularni glazbenik nije nasnimio engleske vokale na pjesme sa zadnjih albuma i krenuo van na takav način. Doista, zašto?

Gibonni nam objašnjava da ima neke pjesme koje je preveo na engleski kao što su "Toleranca" i "Oprosti" a koje nisu na ovom albumu.

"Ima nekih pjesama koje su toliko dobre u originalu da ih se bojim dirati", objašnjava. Na novom albumu ostao je vjeran rocku, čak je malo potamnio tonove kao u snažnoj "Hey Crow" dok mu je aktualni spot za singl "20th Century Man" pun duhovitih referenci na osamdesete godine prošlog stoljeća. Gibo se sprema za subotnji koncert a ispričao nam je i da će imati jednu posebnu gošću.

- Prije nekoliko dana u jednoj radio emisiji čuo sam kako brojite sate do pulskog koncerta. Zar vam nastup u Puli toliko znači?

- U Puli imam veliki broj prijatelja koji mi jako nedostaju. Znate, kad ste s adresom u Istri, svi putovi vas vode preko Slovenije u Italiju, a kad ste iz Splita, svi putovi vas vode preko Zagreba, tako da nekad znaju proći mjeseci da se ne vidimo kao da živimo na različitim planetima a ne u istoj zemlji. I zbog toga se stvarno veselim susretu s mojim prijateljima i mojom publikom.

- Dvije godine prošlo je od onog spektakularnog, vašeg već drugog samostalnog nastupa u pulskoj Areni. Kako sada gledate na njega nakon što su vam se slegli dojmovi?

- Nastupio sam, zapravo, triput. Dvaput samostalno, a jednom fifty-fifty s Oliverom. Ti su mi koncerti ostali u sjećanju jer je koncert u Areni uvijek velika čast za svakom umjetnika. Sportskim rječnikom rečeno, to je finale lige prvaka.

- Čuo sam da još nekog dovodite u Pulu, osim benda?

- Dobro ste čuli, ha, ha. Pridružit će mi se moja prijateljica Maya Azucena iz New Yorka s kojom surađujem u specijalnim prilikama. Imam moj ogromni bend kojeg sam još povećao s tri člana puhačke sekcije, truba, trombon i saksofon, tako da mi je autobus postao pretijesan za turneju. Morat ću iznajmiti trajekt.

- I, kako je sada kada imate album na engleskom, jesu li vam se otvorila vrata svjetskih pozornica, pljušte li ponude iz inozemstva?
 

- Imali smo promociju u Beču, Berlinu i Pragu i u studenome me čeka turneja od najmanje devet nastupa u Njemačkoj i u Austriji. Svi smo jako uzbuđeni zbog toga. To je potpuno nova stranica u našim životima.

- Najnoviji spot, onaj za pjesmu "20th Century Man" obiluje duhovitim detaljima kao što je plakat za film "Mad Tax 2" ili naslovnice časopisa koji se ovdje naziva Dental hammer, a parodija je na Metal hammer. Čije su to bile dosjetke?

- Prilikom izrade spota redatelj Filip i ja smo se sjajno zabavljali, pa smo stalno izmjenjivali ideje i zafrkancije. Neke od njih su svoje mjesto našle u ovom spotu. Njegove su povezane sa Reganom i Gorbačovom ispred coffee shopa u Amsterdamu a naslovnice magazina Melody Breaker, Dental Hammer i još neke su moje šale.  (M. RADIĆ)

ČITAJTE VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter