Gibo pjeva na engleskom

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Autorski album Zlatana Stipišića Gibonnija namijenjen međunarodnom tržištu pobjednik je natječaja Hrvatskog društva skladatelja "Internacional" kojim se podupire aktivnost hrvatskih skladatelja, redovnih članova društva, na međunarodnoj glazbenoj sceni ili tržištu. Jedan od najuspješnijih hrvatskih skladatelja i glazbenika na novom albumu surađuje s producentom svjetskog glasa Andyjem Wrightom i nekim od najpoznatijih glazbenih svjetskih studija.

Na raspisani natječaj pristiglo je sedam prijava, a stručno povjerenstvo u sastavu Zoran Juranić, Ante Pecotić i Alfi Kabiljo zaključilo je da jedino projekt Zlatana Stipišića Gibonnija u potpunosti udovoljava svim postavljenim kriterijima i zahtjevima iz natječaja te da svojim umjetničkim i profesionalno predstavljenim već snimljenim materijalom ima najviše potencijala da predstavi hrvatsku glazbu na međunarodnoj sceni.

Stoga je predsjedništvo društva upravo Gibonnijevom projektu  dodijelilo financijsku potporu u iznosu od 150 tisuća kuna.

Realizacija albuma za međunarodno tržište, u koji je sam Gibonni uložio značajna sredstva, primiče se kraju, a dodijeljena sredstva čine jednu petinu projekta te će se njima uspješno privesti kraju.

- Sretan sam da je Hrvatsko društvo skladatelja raspisalo ovaj natječaj jer je to iskorak prema svjetskom eteru čime se mijenja percepcija o nama i otvaraju vrata za hrvatske skladatelje. Iznimno sam zahvalan i sretan i da je moje strukovno društvo prepoznalo kvalitetu ovog projekta u koji sam uložio mnogo.

Vjerujem da su ovakvi natječaji postojali ranije, da bi mnogi od nas već bili u eteru mnogih zapadnoeuropskih programa. Dosad se nažalost svaki pokušaj afirmacije svodio na individualnu bitku, kazao je Gibonni.

Naime, Hrvatsko društvo skladatelja je prošle godine u prosincu pokrenuo natječaj "International", koji će se raspisivati svake godine, s ciljem da se kvalitetni projekti koji su već u realizaciji, a namijenjeni su međunarodnom tržištu, podrže s obzirom na to da zahtijevaju iznimno skupu produkciju, a mogu postati dugoročno hrvatski izvozni proizvod.

HDS već godinama iz sredstava prikupljenih kroz službu ZAMP također raspisuje i natječaje za potporu nezavisnim projektima i glazbenom stvaralaštvu svih oblika popularne glazbe, tradicijskoj glazbi, kao i natječaj za stipendiranje mladih hrvatskih skladatelja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter