Giardini ponovno smrde po izmetu čvoraka

Šetnja Giardinima nalikuje na obilazak ogromnog kokošinjca praznog od kokoši, puno smrdljivog izmeta (N. LAZAREVIĆ)
Šetnja Giardinima nalikuje na obilazak ogromnog kokošinjca praznog od kokoši, puno smrdljivog izmeta (N. LAZAREVIĆ)

Proteklih dana, prije nego što je kiša isprava pulske ceste, Giardini su bili prekriveni izmetom čvoraka koji su se stacionirali na krošnjama ladonja. Šetnja tim djelom grada nalikovala je na obilazak ogromnog kokošinjca praznog od kokoši, a puno smrdljivog izmeta. Međutim, to što se sada dogodilo nije nikakva novost. Istome smo svjedočili i u srpnju kada je pored Giardina puna izmeta bila i Splitska ulica, između rive i punte. A sada smo dobili informaciju da je isti problem i podno ladonje na glavnom štinjanskom trgu. Dojam je da glasno pjevanje jata čvoraka nikome ne smeta, već to što se javne površine, pune izmeta, ispod stabala pune čvoraka ne čište češće. Komunalnom poduzeću Pula Herculanea uputili smo upit jesu li zbog tog problema uveli češće ispiranje javnih površina na kojima je primjetno da su pune izmeta čvoraka. Direktor tvrtke Igor Stari odgovorio nam je da se problem izmeta jata čvoraka na Giardinima i u Splitskoj ulici prvi se put pojavio u ljetnim mjesecima.

- Tada smo osim redovnih aktivnosti čišćenja izvršili i nekoliko puta pranje navedenih javnih površina u dogovoru s ugostiteljima zbog pomicanja postavljenih terasa. Zadnjih desetak dana ponovno se na Giardinima pojavio problem izmeta čvoraka, te smo u nekoliko navrata osim redovnih aktivnosti (svakodnevno pranje i struganje čistilicom, te poslije svakodnevno redovno pometanje) izvršili i dodatna pranja i ručno struganje, kako same površine tako i bočnih ploha nadstrešnica na autobusnim stajalištima, odgovorio nam je Stari.

Dodao je kako je programom održavanja predviđeno čišćenje površina u gradskom središtu, a time i Giardina, dok se u naselju Štinjan redovno čiste prometnice (čistilicom) jednom tjedno, a sam trg u Štinjanu čisti se prema dojavi ili ukazanoj potrebi. Istaknuo je da su jata čvoraka i prije obitavala u krošnjama stabala te se problem smrada izmeta rješavao redovnim pranjem javnih površina. Drži da je sada problem što na Giardinima ima veliki broj tendi i suncobrana te postavljenih stolova što značajno otežava čišćenje površina s jedne strane dok ugostitelji svoje tende i suncobrane ne čiste redovito što je glavni uzrok smrada.

- Naša je preporuka ugostiteljima da operu sav zaprljani inventar (suncobrani i tende). Ovdje valja istaknuti da su ljudi već davno naučili da je jato čvoraka inteligentna zajednica koja je kadra učiti i koja rijetko ponavlja vlastite pogreške. Postoje mnoge metode koje se koriste u rastjerivanju ptica, ali se nijedna nije pokazala učinkovita kod čvoraka, zaključio je Stari te na koncu istaknuo da do sada nije zabilježen problem širenja zaraznih bolesti zbog onečišćenja životinjskim izmetom, što smatra da je zaslužna i prikladna i pravovremena sanacija gradskih ulica od strane Pula Herculanea.

Čvorci skupljaju snagu za put u Afriku

- Čvorci su zaštićena vrsta koja se skuplja u krošnjama drveća u jutarnjim i večernjim satima. Ružičasti čvorak i čvorak izrijekom su navedeni kao zaštićene vrste u Zakonu o zaštiti prirode. Iz naših krajeva čvorci se završetkom ljeta sele u sjevernu Afriku kada se njihova jata se povećavaju na preko 1.000 ptica. Stoga je najveći problem upravo ujesen prije puta kada traže mjesta s puno hrane kako bi skupili energiju za nadolazeći put, pojasnio nam je Igor Stari. (P. GREGOROVIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter