Giardini na Listi zaštićenih kulturnih dobara

Dio oštećenog crvenog mozaika ispred ulaza Giardini 3 i 4 (M. ANGELINI)
Dio oštećenog crvenog mozaika ispred ulaza Giardini 3 i 4 (M. ANGELINI)

Gradonačelnik Boris Miletić na jednom druženju s novinarima najavio je uređenje poprilično uništenog mozaika na dijelu Giardinima.

Riječ je o velikoj crvenoj kući na Giardinima iz 1930-ih godina koja je nekad u parteru imala kino i atraktivne lokale, na katovima stanove za imućne građane, a pred sobom elegantni trotoar popločen keramičkim pločicama.

S vremenom je kina nestalo, a mnogo je stanova pretvoreno u sjedišta tvrtki, dok su pločnik preobrazile brojne intervencije na podzemnim instalacijama.

Grad je nedavno naručio izradu fotogrametrijskog snimka u sklopu projekta "Giardini - sanacije pješačke staze i nogostupa", jer se taj dio nalazi u dijelu starogradske jezgre, te je sve poslano Konzervatorskom odjelu na odobrenje. No, do danas odgovor nisu dobili, ali čim dobiju pozitivno očitovanje Grad će, tvrdi gradonačelnik Miletić, krenuti i u tu investiciju sanacije "crvenog pločnika".

Kako saznajemo od pročelnika Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Zorana Glivareca, posebne uvjete su netom prije Božića dostavili gradskom Odsjeku za prostorno planiranje i graditeljsko nasljeđe pri Odjelu za prostorno uređenje.

"Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara izdali smo posebne uvjete za sanaciju pješačke staze i nogostupa na Giardinima u Puli na osnovu dostavljenog fotogrametrijskog snimka postojećeg stanja popločenja ispred zgrada na adresi Giardini br. 1 (ulaz u kino), 2, 3 i 4 (zgrada s mozaikom), pojasnio nam je pročelnik Glivarec.

Dodao je da se Ulica Giardini nalazi u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na Listi zaštićenih kulturnih dobara rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, od 8. studenog 2012. godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter