Giardini koji zadaju na golubnjak su nedopustivi

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Giardini su tijekom ove godine bili u dva navrata u nemilosti jata čvoraka koji su se stacionirali na krošnjama ladonja. Svatko tko je tuda prolazio tijekom srpnja i listopada prvo što je osjetio i vidio je šetalište prekriveno izmetom ptica i smrdljivo poput golubnjaka. Dok kiša nije dobrano isprala Giardine glavno pulsko šetalište bilo je potencijalni izvor zaraze. Iz Herculanee su nam u nekoliko navrata odgovorili da su zbog toga njihovi djelatnici pojačano čistili kolnik te nam naglasili da su problem bile tende i suncobrani ugostitelja koje se nisu čistili.

Tende idu na pranje

No, osobno smo posvjedočili da je problem bilo i natkriveno autobusno stajalište Pulaprometa čiji je prozirni krov otkrivao koliko se izmeta po četvornom centimetru može nakupiti, što je strašno smrdjelo. Da nije bilo obilnih kiša vjerojatno bi takvu sliku zatekli i jučer kada smo primijetili da izmeta i dalje ima, ali na odvodima oborinske odvodnje autobusnog stajališta.

Dok je problem čvoraka bio prisutan obišli smo ugostitelje i zatražili objašnjenje zašto tende ne čiste te jesu li svjesni da zbog toga mnogi zaobilaze njihove objekte. Neki ugostitelji su nam poručili da se upravo spremaju tende odnijeti na čišćenje s obzirom da su čvorci odletjeli i da ove godine nema više opasnosti. Jedini ugostitelj koji je nudio ugostiteljske usluge pod takvim tendama opravdao nam se da je to bio posljednji radni dan na Giardinima nakon čega mu ističe ugovor o najmu javne površine te da će potom ukloniti tende. Ispod te tende zatekli smo, između ostalih, Ivana Flegu i Ljiljanu Mihajlović koji su nam izjavili da im smrad ptičje izmeta ne smeta jer ga ne osjećaju. Jučer smo posvjedočili da taj ugostitelj i dalje nudi usluge na toj javnoj površini, ali je prljave tende uklonio.

Pojačano čišćenje jedino rješenje

Problem izmeta na Giardinima je u međuvremenu riješen jer su jata čvoraka odletjela prema južnim krajevima. No, otvorilo se pitanje ima li Grad Pula instrumente da natjera ugostitelje da češće čiste smrdljive tende s obzirom da bi se taj problem mogao ponoviti i idućih godina. Iz gradskog Odsjeka za informiranje odgovorili su nam da Grad Pula, odnosno komunalno poduzeće Herculanea, svakodnevno čisti javne površine da bi se, između ostalog, izbjeglo nakupljanje životinjskog izmeta i širenja neugodnog mirisa.

"No, netipično okupljanje velikog broja ptica na jednom uskom, za njih primamljivom području Giardina, zahtijeva dodatne izvanredne aktivnosti i napore koje Grad sustavno provodi. Tako je Grad vlasnicima ugostiteljskih objekata na području Giardina uputio zamolbu da zbog novonastale situacije ponovno uklone nečistoće sa svojih tendi što su i činili do sada. Napominjemo da je čišćenje spomenutih tendi, kao i prostora unutar kruga djelovanja, obaveza samih vlasnika lokala", vele iz Grada Pule.

Dodali su da je komunalno redarstvo činilo velike napore kako bi ublažilo ovaj problem te da je potrebno pojasniti da neugodni mirisi postoje i na lokacijama gdje tendi uopće nema. Naveli su da je to primjer na glavnom trgu u Štinjanu gdje se ptice isto skupljaju na ladonjama te iz toga proizlazi zaključak da se glavni izvor neugodnog mirisa nalazi u samim krošnjama stabala gdje jata i borave. Iz Grada zaključuju kako osim pojačanog čišćenja zahvaćenih područja i uputa vlasnicima ugostiteljskih objekata ne postoji način obračunavanja s ovim problemom, budući da se radi o zakonom zaštićenoj životinjskoj vrsti. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter