Gianvlado Klarić: S malo novaca učinili smo mnogo

Laureati s predsjednikom i zamjenikom Vijeća i načelnikom općine (I. AHMIČEVIĆ)
Laureati s predsjednikom i zamjenikom Vijeća i načelnikom općine (I. AHMIČEVIĆ)

Dan Općine Sveta Nedelja slavi se od davnina poznat kao „šesnajs otobra“. Nekada je to bila jedna od najvećih fešti našeg poluotoka, no jedno je vrijeme ta tradicija bila zapuštena, ali se posljednjih godina vraća na staro. Tako je ove godine slavljenički bio čitav vikend. U subotu navečer mnogobrojnu je publiku zabavljao Jasmin Stavros, dok je nedjeljna večer bila rezervirana za Koktelse.

Izložbe i natjecanja

U nedjelju je program započeo u jutarnjim satima Svetom misom, osnovnoškolci su u predvorju škole izlagali svoje umjetničke radove, gljivarsko društvo Martinčica održalo je veliku izložbu gljiva, trkači su istrčali svoju utrku, veterani igrali nogometne utakmice i natjecali se u boćanju. Manji sajam održan je uzduž glavne ulice, a na školskom igralištu bile su igre za najmlađe.

Prigoda je to i da se održi svečana sjednica Općinskog vijeća kada se predsjednik Vijeća i načelnik osvrnu na proteklu godinu. Mladen Vlačić, predsjednik Vijeća, istaknuo je kako su po sili zakona morali uvesti komunalnu naknadu pa se nada da nisu previše opteretili budžete sugrađana. Veseli ga što i ove godine bilježe povećanje noćenja na području općine, a  najavio je skorašnje aktiviranje turističke zajednice. Dodao je kako im preostaje obratiti se Hrvatskom Telekomu kako bi dogovorili povoljnije uvjete za korisnike, posebno po pitanju pokrivenosti internetskom mrežom.

Općinski načelnik Gianvlado Klarić kazao je kako im je cilj stvoriti uvijete kako bi ljudi ostali živjeti na području općine, posebice u najmanjim selima.

- U tim malim mjestima nemamo mogućnosti razvijati industrijska postrojenje, no bez obzira na to, moramo stvoriti najbolje uvjete za naše sugrađane, istakao je Klarić. Posebno je naglasio dobru suradnju s Komunalnim poduzećem 1.MAJ Labin koje na području njihove općine ima deponij otpada Cere te s  labinskim Vodovodom koji je gotovo čitavu općinu pokrio vodovodnom mrežom, izuzev dvije obitelji.

Načelnik je kazao kako su u proteklih godinu dana ostvarili sve što su si zacrtali zahvaljujući Vijeću i sugrađanima te da općina ima stabilno poslovanje, servisiraju sve potrebe.

- S malo novaca napravili smo mnogo. U prvih šest mjeseci ove godine u potpunosti smo riješili obveze koje smo naslijedili, dodao je. Posebno ga raduje što je općina dobila povrat sredstava u visini 2,1 milijuna kuna iz IPARD programa.

Općinske nagrade

Na Svečanoj sjednici pred načelnicima općina Labinštine, predstavnicima javnog, sportskog, kulturnog te gospodarskog sektora, dodijeljene su nagrade ovogodišnjim laureatima. Feručo Katičić, dobio je nagradu za životno djelo, zbog izvanrednog doprinosa na edukaciji i promoviranju gljivarstva, kao autor knjiga i vodiča o gljivama, te ostali pola stoljeća društveni rad. Uz priznanje Katičić je dobio i novčanu nagradu od 10 tisuća kuna. Općinsko priznanje dobio je velečasni Sergije Jelenić, kancelar Porečko-pulske biskupije, pokretač više crkvenih časopisa i urednik knjiga, a priznanje je dobio za izvanredan doprinos u radu crkve u Općini Sveta Nedelja i Istre te doprinosa za gradnju novog dječjeg vrtića u Vrećarima. Priznanje je dobio i ugostiteljski obrt „Luka i Toni" vlasnika Rastović Marka, za postignute rezultate na polju obrtništva i poduzetništva što doprinosi očuvanju života u naselju Štrmac. Svi nagrađeni dobili su grafike Rinalda Rakovca. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter