Gianni Infantino novi predsjednik Fife

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u petak je dobila novog predsjednika, a to je dosadašnji glavni tajnik UEFA-e Švicarac Gianni Infantino, koji je u drugom krugu glasanja dobio 115 glasova. U drugom krugu glasanja za pobjedu je bila dovoljna natpolovićna većina, odnosno 104 glasa. Tako će Infantino na čelu Fife naslijediti sunarodnjaka Seppa Blattera, koji je vodio Međunarodnu nogometnu federaciju od 1998. godine. 

Švicarski odvjetnik Gianni Infantino (45) je glavni tajnik Europske nogometne federacije od 2009., a iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim nogometnim administracijama. Istaknuo se prijedlogom da u budućnosti na svjetskim prvenstvima sudjeluje 40 reprezentacija umjesto 32, kao što je sada slučaj. Na čelu FIFA-e bi trebao ostati do 2019. godine kada mu istječe mandat.

Prvi čovjek Azijske nogometne konfederacije bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa dobio je u drugom krugu 88 glasova, jordanski princ Ali bin al-Hussein četiri glasa, a Francuz Jerome Champagne niti jedan.  Umjesto pet kandidata, na izborima su sudjelovala četvorica, budući da je uoči početka izbora Južnoafrikanac Tokyo Sexwale povukao je svoju  kandidaturu.

Ovo je prvi puta nakon 1974. godine,  kada je izabran Brazilac Joao Havelange, da je predsjednik Fife izabran u drugom krugu. Naime, u prvom krugu nitko nije dobio dvotrećinsku većinu, odnosno 138 glasova. U prvom krugu najveći favoriti, Gianni Infantino i bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa dobili su najviše glasova. Infantino je dobio 88 glasova, a šeik Salman 85. Jordanski princ Ali bin al-Hussein, koji je u svibnju prošle godine na izborima izgubio od Seppa Blattera, dobio je 27 glasova u prvom krugu, a Francuz Jerome Champagne sedam. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter