Gianluca i njegova "Tarantella Bumbara"

Gianluca Prelogar
Gianluca Prelogar

Gianluca Prelogar, ime je koje će u budućnosti zasigurno ostaviti umjetnički trag na domaćoj glazbenoj sceni, procjenjuju glazbeni stručnjaci. Riječ je, naime, o mladom pjevaču iz Savudrije koji će se ovih dana široj javnosti u radijskom eteru predstaviti prvom autorskom pjesmom. Riječ je o pjesmi "Tarantella Bumbara" autora Vedrana Šilipetra. Nagradna je to pjesma pobjednika prvog  festivala mladih pjevača "3..2...1 Pjevaj! Canta!" koji je održan u organizaciji Grada Vodnjana koncem prošle godine.

Mladi je pjevač na natjecanju u Vodnjanu svojom pojavom te rezonantnim i prodornim tenorom šarmirao publiku i stručni žiri izvedbom stare talijanske kancone "Spina e una rosa" poznatog talijanskog pjevača Tonyija del Monaca.

- Ta je skladba u Gianlucinoj izvedbi dobila na snazi, duhovitosti i lakoći izvedbe, ali i mediteranskom šarmu svojstvenom puno iskusnijim uzorima mladog savudrijskog tenora među kojima su Vinko Coce, Mišo Kovač, Lidija Percan, kao i stari majstori talijanske kancone šezdesetih godina prošloga stoljeća. Vrsna izvedba, precizna interpretacija i artikulacija, široki vokalni raspon, sigurnost i umješnost improvizacije te maksimalna usredotočenost, ali i jedinstveni šarm prilikom scenskog nastupa samo su neki od atributa kojima ovaj mladi pjevač neprikosnoveno plijeni pozornost, ističe Vedran Šilipetar, jedan od članova žirija festivala mladih pjevača "3..2...1 Pjevaj! Canta!".

Uz sve to, Gianluca Prelogar ima i dugogodišnje iskustvo sviranja harmonike, a izdvaja se i vještinom komunikacije koju je razvio i u druženju s kolegama i gostima u "osteriama" u kojima i danas rado zapjeva neke od klasika kao što su "Rosamunda", "Sićaš li se di je lungo mare", "Mamma mia dammi cento lire", "Ciola, ciola bepi", "La donna xe come una vipera", "Proplakat će zora" ili pak "La mula del Parenzo". Znalci kažu da je doista riječ o talentiranom mladom glazbeniku, ali i zabavljaču koji uživa na sceni i u eter šalje energiju svojstvenu iskusnijim glazbenicima sa znatno dužim stažem. U to su se mogli uvjeriti svi koji su se s Prelogarem susreli na festivalu, ali i na Narodnom trgu u Vodnjanu u sklopu božićnog programa gdje održao svoj prvi koncert uživo uz pratnju Alfia Mejaka na harmonici i Vedrana Šilipetra na udaraljkama.

Sudeći prema svemu pojava ovog mladog i talentiranog šesnaestogodišnjeg srednjoškolca u vodnjanskim festivalskim krugovima bila je vrlo zapažena. Sad treba još osluhnuti i kakav će dojam ostaviti i njegova prva autorska pjesma "Tarantella Bumbara". (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter