Gianfranco Fini u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Italija tradicionalno podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a to nece biti proširenje Unije jer je Hrvatskoj vec odavna mjesto u Europi. Osjeca se ta praznina u europskom korpusu i treba ju popuniti jer je to interes svih naroda i nacija Europe.

Nije bilo talijanske vlade, bila ona lijeva ili desna, koja nije podržavala hrvatski ulazak u Uniju. Ulazak u Europu bit ce prva etapa Hrvatske na našem zajednickom putu u bolju buducnost", kazao je Gianfranco Fini, predsjednik zastupnickog doma talijanskog parlamenta tijekom posjeta pulskoj Zajednici Talijana u utorak navecer.

Fini je prisutnima rekao da je tijekom boravka u Zagrebu s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i s predsjednikom Sabora Lukom Bebicem govorio o hrvatskom putu prema ulasku u Uniju i otvorenim poglavljima koje Hrvatska još ima s Bruxellesom. Iskazao je i uvjerenje da ce Hrvatska biti clanica 2012. te je napomenuo da ce uciniti sve što je u njegovoj moci da talijanski parlament bude medu prvima u Europi koji ce potvrditi hrvatski ulazak u Uniju.

"Ovom prilikom zahvaljujem vama, predstavnicima talijanske manjine u Hrvatskoj, koji ste uvijek radili na poboljšanju odnosa izmedu naše dvije države. Italija vam je zahvalna za sve što ste dosad ucinili, nadam se da cete i dalje raditi na ucvršcivanju veza s esulima te da ce vam nestajanje granica i premještanje Schengena napokon omoguciti da se osjecate ne samo dijelom talijanskog naroda, vec Europe opcenito", kazao je.

Prvi predsjednik donjeg doma talijanskog parlamenta koji je posjetio pulski ZT nije se doticao tema kao što su povrat nacionalizirane imovine, esula i fojbi, vec je samo rekao da je to dio bolne povijesti koju ne možemo zaboraviti, no da i dalje moramo stremiti prema zajednickoj buducnosti koju cemo kao prijateljski narodi zajedno graditi.

Na pulskom posjetu Gianfranca Finija bili su prisutni Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, veleposlanik Italije u Hrvatskoj, Fulvio Rustico, generalni konzul Italije u Hrvatskoj, Furio Radin, saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije, Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog vijeca TU-a, Fabrizio Radin, predsjednik pulskog ZT-a, i Boris Miletic, pulski gradonacelnik.

Furio i Fabrizio Radin te Maurizio Tremul u svojim su se pozdravnim govorima osvrnuli na važnost talijanske manjine u Hrvatskoj i o njihovim dosadašnjim dosezima te su izrazili zahvalnost Italiji na financijskoj podršci kojom ih maticna zemlja pomaže.


Podijeli: Facebook Twiter