Giacomu Scottiju Povelja suživota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvodnevna medunarodna kulturna manifestacija naziva "Makedonija na jednom mjestu", u organizaciji Makedonskog kulturnog foruma iz Pule, ove ce se godine održati 23. i 24. lipnja u Puli i Rovinju. Naša je nakana predstaviti Makedoniju u kulturnom smislu te približiti svima koje zanima bogato makedonsko kulturno nasljede, kazao je Aldo Kliman, predsjednik Makedonskog kulturnog foruma na konferenciji za novinare u pulskoj Gospodarskoj komori.

Program manifestacije pocinje u srijedu 23. lipnja u 10 sati u pulskoj Gradskoj knjižnici i citaonici s okruglim stolom na temu "Integritet i integracija Makedonaca muslimana, Torbeša i Goranaca, u suvremeno makedonsko društvo, s osvrtom na njihov položaj na Kosovu, u Albaniji i u svijetu danas".

Na okruglom ce stolu govoriti dr. Darko Dukovski (Povijesni procesi islamizacije i akulturacije makedonskih kršcana u 19. i 20. stoljecu), Denis Adžija (Povijesni pogled na oblast Goru), dr. Todor Cepreganov (Izmedu religioznog i etnonacionalnog identiteta), dr. Katerina Todoroska (Bugarska politika prema goranskom pitanju), mr. Teon Džingo (Na tromedi izmedu države, nacije i religije) i Aldo Kliman (Goranske narodne pjesme u svjetlu jednog zbornika).

Prije okruglog stola i nakon njega bit ce prikazane i dvije epizode dokumentarne serije "Makedonci u Albaniji" u režiji dr. Katerine Todoroske.

Drugi dan, u cetvrtak 24. lipnja, manifestacija seli u Rovinj gdje ce u povijesnoj sali s freskom u zgradi rovinjskog poglavarstva u 18 sati talijanskom pjesniku Giacomu Scottiju biti urucena Povelja suživota.

- Giacomo Scotti u više je pogleda zadužio Makedoniju, a Povelju suživota dodjeljujemo mu zbog njegovog konstantnog rada u prevodenju i promociji makedonskih autora. Nadamo se da ce urucenje ove povelje biti povod da se Scottiju dodjeli i makedonska književna nagrada "Kliment Ohridski", kazao je Kliman.

Program se nakon urucenja povelje nastavlja koncertom nazvanim Makedonski akvarel, a repertoaru su djela N. Milottija, T. Prokopieva i B. Papandopula. Izvodaci su Nataša Dragun (flauta), Jadranka Celic Bernaz (klavir), Aleksandra Santin Golojka (klavir), Toni Penic (udaraljke). Prisutnima ce se predstaviti i ženska pjevacka skupina "Despina" koja ce otpjevati dvije pjesme o ljubavi: "Provikna se zelen zdravec" i "Legnala Dana, zaspala".


Podijeli: Facebook Twiter