Geršić: Nagodba Fažane i L. Rabara neutemeljena

Ivan Geršić (M. MIJOŠEK)
Ivan Geršić (M. MIJOŠEK)

Odluka o sklapanju nagodbe između Općine Fažana i Leonarda Rabara, koju je na posljednjoj sjednici većinom glasova donijelo Općinsko vijeće iako je klub vijećnika IDS-a tražio njeno izostavljanje, štetna je za Općinu, rekao je predsjednik fažanskog IDS-a Ivan Geršić na konferenciji za novinare. Nagodba kojom bi Općina privatnom vlasniku zemljišta trebala isplatiti 195,3 tisuće kuna i pravno je neutemeljena, smatra IDS Fažane. 

Naime, Rabar, Fažanac koji živi u inozemstvu, je 2008. godine kupio od Općine Fažana na javnom natječaju parcelu površine 120 četvornih metara pored svog stana površine 33 kvadrata. On smatra da je kupljeno zemljište nužna okućnica njegove zgrade i kupio ju je kako bi spriječio da je kupi netko treći i time mu onemogući povezivanje zemljišnih knjiga i knjiga položenih ugovora. Općina Fažana ima stav da to zemljište nije smjelo biti na prodaju jer je 2011. na županijski Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju donio rješenje da zemljište i stan čine cjelinu pa je on kupio na natječaju parcelu koja mu ionako pripada. Stoga je Općinsko vijeće donijelo Odluku da se nagodbom Rabaru isplati kupoprodajna cijena zemljišta i da mu kupljena parcela ostane u vlasništvu. Fažanski IDS pak ima drugačije mišljenje. 

- U konzultaciji s pravnicima rečeno mi je da se temeljem stanarskog prava ne može potraživati poništenje kupoprodajnog ugovora, uz povrat novca i zadržavanje prava vlasništva. Ako načelnica potpiše takvu nagodbu, Općinu će oštetiti za gotovo 200 tisuća kuna. Općina nije pravno zaštitila svoj interes, rekao je Geršić dodajući da je trebalo odgoditi donošenje Odluke i prikupiti dodatna pravna tumačenja. Smatra da bi trebalo poništiti kupoprodajni ugovor, vratiti zemljište Općini i kupcu novac pa neka on pravno dokazuje da je to njegova čestica. Rekao je da će o ovom slučaju zatražiti mišljenje Državnog odvjetništva i drugih nadležnih institucija.  

Radi se o novcu Općine, odnosno njenih mještana, kaže Geršić i dodaje da načelnica Ada Damjanac (SDP, op.a.) istovremeno ima 18 milijuna kuna neinvestiranih sredstava na računu, koji štedi i prenosi iz godine u godinu umjesto da ga uloži u razvoj općine.

- Općina Fažana ima velik broj neriješenih imovinsko-pravnih odnosa sa svojim stanovnicima, koje mora početi rješavati. Pitanje rješavanja tih odnosa je pri vrhu predizbornog programa i plana rada IDS-a kada dođemo na vlast. Ali ne na ovaj način, netransparentno i da se pogoduje privatnim interesima nauštrb javnog, odnosno općinskog interesa, zaključio je. (P. LUKEŽ)       


Podijeli: Facebook Twiter