Gerontodomaćice uskoro i na oprtaljskom području

Valter Flego, Sanja Rupena, Aleksander Krt i Elena Grah Ciliga (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Valter Flego, Sanja Rupena, Aleksander Krt i Elena Grah Ciliga (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Program Ministarstva socijalne politike i mladih "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" koji se već godinama provodi na buzetskom i laniškom području, proširit će se i na oprtaljsko područje, i to u segmentu pružanja usluga u domaćinstvima korisnika, obznanio je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Buzeta Valter Flego.

- Ideja o širenju programa postoji već duže vrijeme. Inicijativa je još prije godinu dana proslijeđena resornom ministarstvu, no odobrenje je dobiveno tek ove godine, i to u sklopu postojećeg broja od 125 korisnika, rekao je Flego.

Od lipnja 2006. godine program dnevnog boravka i pomoći u kući, zahvaljujući cijelom timu, na najbolji je način razvijao model izvaninstitucionalne pomoći neovisno o činjenici da je njime obuhvaćeno veliko područje grada Buzeta, 167 četvornih kilometara, laniške općine, 144 četvorna kilometra, a njima će se sada pridružiti i oprtaljsko područje od 63 četvornih kilometara.

Program se počelo provoditi sa 125 korisnika, a s vremenom se njihov broj počeo smanjivati, jer su se neki od njih odlučili za smještaj u domu.

Već duže vrijeme najavljuju se promjene zakonskih odredbi kojima će se promijeniti funkcioniranje ovog programa i način uključivanja novih korisnika uz strogi cenzus prihoda.

Da bi se održao kontinuitet i razina skrbi, sačuvalo svako radno mjesto i pripremilo i prilagodilo zakonskim promjenama koje se najavljuju već ove godine, program se širi na oprtaljsku općinu i time već sada pripremaju temelji da ova usluga izvaninstitucionalne skrbi ostane sačuvana i u novim zakonskim uvjetima.

Načelnik Općine Oprtalj Aleksander Krt izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo prihvatilo inicijativu jer je i na oprtaljskom području također potrebna takva vrsta pomoći staračkim i samačkim domaćinstvima.

Program će se provoditi četiri mjeseca s obzirom na to da su u pripremi izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Da bi se program za petnaest korisnika oprtaljskog područja mogao što kvalitetnije provoditi, na raspolaganju će biti šest djelatnika, i to dvije gerontodomaćice, dva pomoćna radnika, jedna medicinska sestra i voditeljica programa.

Usluge koje će se pružati u domaćinstvu su dostava toplog obroka i namirnica, održavanje čistoće stambenog prostora, sitni popravci u kući i okućnici, piljenje i cijepanje drva, košnja trave, psihosocijalna podrška korisnika, prijevoz liječniku i u ostale institucije društva, rekla je voditeljica programa "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" Sanja Rupena te naglasila da su usluge za krajnjeg korisnika besplatne, s time da će u skorijoj budućnosti izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi stvoriti mogućnost pružanja usluga i ostalim zainteresiranim osobama treće životne dobi uz nadoplatu.

Ekonomska cijena po korisniku mjesečno iznosi oko 617 kuna. U buzetskom slučaju 55 posto osigurava Grad, a preostalo Ministarstvo, dok će za oprtaljske korisnike 42 posto osigurati Općina, a preostali iznos Ministarstvo.

Rupena je naglasila da je među postojećim korisnicima najtraženija usluga prijevoza liječniku i u ostale institucije društva s obzirom na to da na ovom području nema javnog prijevoza.

Pročelnica resornog buzetskog gradskog odjela Elena Grah Ciliga dodala je da u nekim prvim najavama zakonskih izmjena nije predviđena usluga javnog prijevoza stoga je Buzet već poslao inicijativu da se ova važna usluga svakako zadrži. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter