Gerontodomaćice - spas za istarski sjever

Ivanka Flego, Ljubica Kajin i Sanja Rupena (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ivanka Flego, Ljubica Kajin i Sanja Rupena (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U naselju Štrped nedaleko od Buzeta, na kućnom broju 46, 73- godišnja Ljubica Kajin živi posve sama pa je zbog dolazaka gerontodomaćica i više nego zadovoljna.

- Drage su mi. Nemam nikoga, čak ni najbližih susjeda. Nemam djece, ali su mi one kao djeca. Njihov dolazak puno mi znači. Družimo se, malo popričamo, pomognu mi donijeti drva, počistiti po kući, oprati suđe, priča nam Ljubica.

Gerontodomaćice kod nje dolaze jednom tjedno, a ubuduće će dva puta, jer Ljubica ima zdravstvenih poteškoća i sve se teže kreće.

Kod Ljubice smo zatekli gerontodomaćicu Ivanku Flego, zaduženu za područje Buzeta i Roča.

- Ljubicu posjećujem četiri godine, najčešće joj, kao i drugim korisnicima, dostavim lijekove, namirnice, počistim po kući, prošećem s njom, rekla nam je Ivanka, jedna od pet gerontodomaćica koliko ih je zaposleno u programu "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama". U timu je ukupno jedanaest djelatnika.

U suradnji sa Ministarstvom socijalne politike i mladih ovaj se model izvaninstitucionalne pomoći od siječnja 2007. provodi u Gradu Buzetu i Općini Lanišće, a od ožujka prošle godine i u oprtaljskoj općini, tako da je njime obuhvaćeno veliko područje od 374 četvorna kilometra.

U izvaninstitucionalni program pomoći u kući uključen je 121 korisnik, a u dnevni boravak 58 korisnika. Većinom je riječ o samačkim staračkim domaćinstvima, a i kod onih koji imaju djecu broj njihovih posjeta i pomoći minimalan je zbog zaposlenosti ili udaljenosti mjesta prebivališta.

Osnovni cilj programa stoga je osigurati različite sustave pomoći i podrške osobama treće životne dobi i omogućiti da stariji ljudi što duže ostanu u vlastitom domu. Program "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" djeluje u sklopu Doma za starije i nemoćne osobe u Buzetu.

- To je neodvojivi i važan segment te budućnost razvoja ove institucije. Pokriva veliki teren, obuhvaća veliki broj korisnika. Takav oblik skrbi zapravo odgađa smještaj korisnika u instituciju, a poboljšava kvalitetu života i puno znači za stanovništvo ovog kraja. Plan je animirati ljude da se što više uključe i možda proširiti se na susjedne općine koje za sada još nemaju takvu uslugu, rekla nam je nova ravnateljica Doma za starije Gordana Helen Šišović, koja je na ovu dužnost stupila 1. veljače. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter