Germic na celu slovenskog parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi predsjednik slovenskog parlamenta postao je u petak Ljubo Germic, parlamentarni zastupnik Liberalnih demokrata (LDS) koji zajedno sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora cine sadašnju manjinsku vladu.

Germic je izabran kao nasljednik dosadašnjeg predsjednika Pavla Gantara koji je dao ostavku nakon što se stranka Zares, kojoj pripada, zbog neslaganja oko održavanja prijevremenih izbora povukla iz Pahorove vladajuce koalicije.

Uz stranke vladajuce koalicije koje u parlamentu imaju 33 glasa, za Germicev izbor glasovali su i nezavisni zastupnici, te zastupnici stranke Zares i Slovenske nacionalne stranke, dok su protiv bili zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske pucke stranke.

Glasovanje je bilo svojevrsni test za Pahorovu manjinsku vladu u situaciji kad joj krajem ove godine prijeti mogucnost prijevremenih parlamentarnih izbora. Do njih ce po svoj prilici doci ako rebalans državnog proracuna za ovu godinu, te listu od pet novih ministara u vladi (na mjesta ministara koji su prethodnih mjeseci podnijeli ostavke) parlament ne prihvati. Glasovanje o tome ocekuje se krajem rujna ili pocetkom listopada.

Slovenski parlament obustavio je postupke za sazivanje referenduma o obiteljskom zakonu s ocjenom da njegovu ustavnost treba najprije ispitati ustavni sud. Poništenje zakona kojim se priznaju obiteljska prava istospolnih zajednica zahtijevaju oporbene stranke, te oporba desnog centra, a zakon je problematicnim ocijenila i katolicka crkva.

Slovenski je parlament na zasjedanju primio i informaciju o razlozima ostavke dosadašnje ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal cije ce poslove privremeno na zahtjev premijera Pahora preuzeti ministar pravosuda Aleš Zalar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter