Georgie Fame i Grožnjan Big Band zatvorili 13. Jazz is Back! BP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Publika je do posljednjeg mjesta ispunila Balwan City kao i okolne grožnjanske ulice na sinoćnjem koncertu Georgieja Famea i Grožnjan Big Banda pod vodstvom Sigija Feigla.

Odličnim koncertom tako je zatvoreno 13. izdanje festivala Jazz is Back! BP u sklopu kojeg su održane čak 22 koncertne večeri. Sinoćnji koncert privukao je najviše publike za koju su brojni glazbenici predvođeni neprikosnovenim showmanom Fameom svirali brojne Fameove hitove i jazz standarde, kao i skladbe koje je Fame često izvodio s Boškom Petrovićem, pa je tako i koncertna večer nazvana "Remembering BP".

Večer je započela komorno – Fame je nastupio u triju uz pratnju gitarista Primoža Grašiča i basista Maria Mavrina, s kojima je i snimio album, te su između ostalog odsvirali i "White Eyed And Legless" i "Blossom", a u jednoj skladbi na klaviru im se pridružio i pijanist i direktor festivala Neven Frangeš.

S obzirom da su se svirale brojne skladbe koje je Fame izvodio s Boškom Petrovićem, nastupio je i slovenski vibrafonist Vid Jamnik, dugogodišnji Boškov učenik kojega mnogi prozivaju njegovim nasljednikom. Među brojnim skladbama na repertoaru se našla i, kako je Fame rekao, jedna od BP-ju dragih pjesama "Don't Send Me Flowers While I'm In the Graveyard Cause Baby I Can't Smell a Thing".

U drugom dijelu koncerta Fame je nastupio uz pratnju Grožnjan Big Banda pod vodstvom Sigija Feigla kojima su se pridružili vibrafonist Vid Jamnik i gitarist Primož Grašič. Do sada je Fame tradicionalno svojim nastupom zatvarao festival Jazz is Back! no ovoga puta je prvi put nastupio uz pratnju big banda, a predstavljena svirka zvučala je vrhunski i maestralno.

Kad se odličnoj svirci pridoda i neodoljiv zabavljački šarm Famea, koji je duhovito najavljivao skladbe te u hodu mijenjao tekstove pjesama i u njima spominjao svog dugogodišnjeg prijatelja Boška Petrovića, jasna je reakcija publike – dugi aplauzi i glasne ovacije, koje su pratile izvedbu svake skladbe, pa se tako tu našla i nezaobilazna "Bonnie and Clyde", a u konačnici, koncert je završen tradicionalno skladbom "After Midnight at the BP Club" i legendarnim "mijauc mijauc mijauc", kako je često znao pjevati BP kad je nastupao s Fameom.

Tako je u najboljoj maniri zatvoreno još jedno izdanje tradicionalnog grožnjanskog jazz festivala, uz poruku – "Jazz is back, and it's here to stay". (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter