Geometrijske komunikacije i vremenitost u zrcalu

Iskušavanje stanja Vladimira Janušića
Iskušavanje stanja Vladimira Janušića

Tri nova projekta u tri prostora grožnjanske Gradske galerije Fonticus predstavio je kustos Eugen Borkovsky.

Siluete budućih radova

Emil Knapić iz Poreča predstavio se s tri cjeline. Jedna grupa radova zapravo su crteži koje autor tretira kao studije. Drugi dio je objekt od dva elementa na ulazu u galerijski prostor, dok je treća cjelina projekcija snimaka 14 njegovih monumentalnih metalnih skulptura u eksterijeru koji su postavljeni u Parku skulptura u Radošima kod Poreča. Radi se o velikim metalnim dvodijelnim ili višedijelnim metalnim radovima velikih dimenzija i težine.

- Crteži, oni koji nisu definirane siluete budućih radova, odišu snažnom kontroliranom gestom. Njih karakterizira stabilan, discipliniran kompozicijski raspored. Iako su radovi malog formata, na njima raspoznajemo studiozno razigravanje nizova poteza. Skulptura, objekt koji je predstavljen u originalu, izveden je u metalu. Sastoji se od dva monolita u aktivnom odnosu. Radi se o okomitim, izduženim predmetima koja su oba zakrivljena po okomitoj osovini. Zakrivljenost je izvedena na način da elemente doživljavamo u neupitnom međuodnosu. Dok jedan izduženi oblik pasivno i elegantno prodire u prostor tvoreći umiren luk, drugi dramatično aktivira situaciju. Ovim svojevrsnim apostrofom, postaje nam jasno da je u pitanju ideja relacije, komunikacije – rekao je Eugen Borkovsky o predstavljenim radovima Emila Knapića pod zajedničkim nazivom "Geometrija komunikacija". Knapić je poznato ime istarske likovne scene, bavi se skulpturom, slikarstvom, crtežom i instalacijom koristeći razne materijale. Specijalnost mu je izrada skulptura te izvedba umjetničkog namještaja i opreme u metalu. Samostalno je izlagao na mnogim izložbama i kolektivnim projektima. Često je oblikovao radove po javnim pozivima.

Zagrebačko-porečka umjetnica Vesna Paladin predstavila se radovima pod nazivom "Vremenitost u zrcalu". Radi se otiscima predmeta koji su nekada bili dio naše svakodnevice, ali su zastarjeli i postali su dio prošlosti. Upotrijebljeni su razvodnjeni tonovi crnog pigmenta.

- Pred nama nižu monotipije koje možemo, prema intenzitetu, predstaviti u nizu koji nije kronološki vezan uz nastanak, već količinom uklopljene energije. Predmeti, obrisi predmeta, dovedeni su na svjetlo reflektora. Pred nama su otisci predmeta različitih gradacija. Radovi su uzbudljivi jer ne pripadaju niti apstraktnoj umjetnosti niti figurativnom prikazu. Iako je u činjenju prisutna snažna gesta, autorica višekratnim postupkom uspijeva umiriti situaciju. Autorica staro, odsluženo krilo vrata otiskuje na tekstilnu podlogu. Vješti, ali jednostavni postupak rezultira vjernom bilješkom njihova lica, kao portret koji ostaje u prostoru vremena. Tako su odslužena vrata poslužila još jednom, za simboličnu bilješku o prolaznosti  – predstavio je Borkovsky radove Vesne Paladin koja je dugo živjela u Africi, pa je u njenim radovima prisutan egzotični trag, određujući osobu koja gleda i osjeća drugačije.

Brojna gostovanja

Iznenadna smrt Vladimira Janušića početkom ove godine prekinula je njegove pripreme za samostalnu izložbu u galeriji Fonticus, pa je na ovoj izložbi sjećanja predstavljen manji izbor njegove ostavštine. Neki radovi su iz Likovnog fundusa Grožnjan, a neki posuđeni iz privatnih zbirki. Tijekom njegova života i rada u Grožnjanu, bio je aktivan u mnogo grupnih, reprezentativnih projekata grožnjanskog likovnog kruga, ali i na mnogim gostovanjima.

- Ovo prisjećanje na njegov maštovit i bogat stvaralački rad nije dokumentaran niti monografski određen. Ova prezentacija izgovara počast i poštovanje našem prijatelju, umjetniku, aktivnom stanovniku Grožnjana u čijem statusu Grada umjetnika je Vladimir aktivno sudjelovao. Vladimir Janušić Švicarac je zaista znao da su kreativnost i igra putovanja u nepoznato. Pomiriti spoznato sa svojim osjećajima i senzibilno reagirati oblikom može samo umjetnik. Bez kalkulacija. Igrajući se. Poznajemo ga po odličnim fotografijama. Na njima se umjetnik bavio detaljem, isječkom stvarnosti i postizao zavidne rezultate. Sjećam se i kolekcije radova crno-bijelih printova s motivima reduciranog pejzaža na rubu apstrakcije. Oni su, kao i radovi na ovoj izložbi, ostavljali snažan dojam i otkrivali bogati unutarnji život umjetnika – zaključio je  Borkovsky o Vladimiru Janušiću koji je po formalnoj edukaciji bio elektroničar, a kao umjetnik autodidakt. O njegovim radovima je govorio i njegov dobar poznanik Zoran Leko. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter