Geomagnetska oluja pogodit ce danas Zemlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemljino magnetsko polje u utorak ce pogoditi najjaca geomagnetska oluja u posljednjih šest godina što bi moglo utjecati na elektromreže, satelite i avionske linije, objavio je Americki centar za predvidanje vremenskih prilika u svemiru. Geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljinog magnetskog polja, a oluju uzrokuju Sunceve aktivnosti.

"Veliki komad Sunceve atmosfere odbacen je u nedjelju prema Zemlji, pa se energetske sunceve cestice krecu brzinom od 2.000 kilometara u sekundi, što je pet puta brže od normalne brzine kretanja suncevih cestica. Kad nas pogodi, to ce izgledati kao da je razjareni ovan nasrnuo na Zemljino magnetsko polje.

Ta silna energija uzrokuje oscilacije u našem magnetskom polju. Zbog toga bi moglo doci do smetnji na radio-vezama koje se koriste u zrakoplovnoj navigaciji blizu Sjevernog pola na letovima izmedu Sjeverne Amerike, Europe i Azije, pa je moguce da ce neke rute biti promijenjene", kazao je Terry Onsager iz Centra za predvidanje vremenskih prilika u svemiru.

U Centru predvidaju da ce jacina ove geomagnetske oluje biti umjerana ili jaka, odnosno na "razini dvojke ili trojke". Najjaca moguca jacina je "petica".

Takoder, geomagnetska oluja mogla bi utjecati na elektromreže i satelite, a poznat je slucaj iz 1989. godine kada su za vrijeme jedne takve oluje cetiri satelita bila u kvaru tjedan dana.

Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude tek se poceo proucavati, ali je poznato da golubovi pismonoše za vrijeme takvih oluja imaju problema sa navigacijom, te da nisu u stanju pronaci mjesto na koje bi trebali sletjeti.


Podijeli: Facebook Twiter