Geolozi: Podmorje Istre bogato naftom i plinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra bi za nekoliko godina mogla postati "hrvatski Texas". Ostvare li se prognoze stručnjaka, među kojima je i agencija američke vlada za istraživanje geoloških potencijala u svijetu US Geological Survey, u hrvatskom djelu podmorja sjevernog Jadrana pronaći će se velike količine nafte i plina, koje će se komercijalno eksploatirati niz godina. Novi Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, kojeg je Vlada prije nekoliko dana poslala u saborsku proceduru, predviđa davanje koncesija multionacionalnim kompanijama za istraživanje i vađenje nafte i plina iz Jadrana. Za to već postoji velik interes, o čemu svjedoče i poticajni razgovori delegacije hrvatske vlade s predstavnicima američkog Exxona, najveće naftne tvrtke u svijetu.

"To je prilika za sjajan posao, ali on iziskuje i skupa i dugotrajna istraživanja", kaže dr. Igor Dekanić, profesor na Rudarsko-naftnom fakultetu u Zagrebu i nekadašnji savjetnik predsjednika Republike. Napominje da će proći još dosta vremena od donošenja zakona do definiranja polja na kojima će se davati koncesije i obavljati istraživanja. O tome će brinuti buduća Agencija za ugljikovodike pri Ministarstvu gospodarstva.

Energetski konzultant Jasminko Umičević kaže: "Pregovori o ovim investicijama vođeni su i za bivših vlada, ali nije bilo političke volje da se u to ide. Ina je imala monopol i to je bio i državni interes, ali sada se sve to mijenja."

Jedno od najzanimljivijih područja istraživanja svakako će biti Basen Po 4060 u blizini zapadne Istre, kojeg istraživanja U. S. Geological Surveya provedena oko 2000. godine smatraju pravim "zlatnim rudnikom". Ta agencija navodi procjene količina nafte, plina i tekućeg plina koje se nalaze u području od Savudrije prema bazenu talijanske rijeke Po, a čija se polovina nalazi u hrvatskom teritorijalnom moru.

Zanimljivo je da je jedno od prethodnih istraživanja energetskog potencijala sjevernojadranskog podmorja naručila od američke agencije vlada Mađarske još početkom 1990-tih. Desetljeće i pol kasnije, slučajno ili ne, mađarski Mol kupio je Inu, koja je tada imala dopuštenja za istraživanja u Jadranu. Hrvatska vlada će tek ove godine osnovati posebnu državnu tvrtku za te poslove. (Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter