Geološka cuda našeg planeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razliciti geološki oblici koji krase površinu našeg planeta Zemlje nastali su kao posljedica djelovanja vode, vjetra, temperature ili pak kao rezultat micanja i sudaranja velikih slojeva koji cine Zemljinu koru. Kombinacija ovih faktora ponekad rezultira pravim geološkim cudima koja oduzimaju dah.

Kameni val izmedu Arizone i Utaha

Ovo cudo prirode koje se nalazi na granici država Arizone i Utaha jest kameni val nastao od 190 milijuna godina stare pješcane dine koja se okamenila. Usprkos svojoj atraktivnosti, ova geološka formacija nije suviše poznata jer je nepristupacna. Naime, do ovog fenomena može se doci samo pješackom stazom dugom pet kilometara.

Kanjon Antelope u Arizoni
Arizona krije još jednu cudnu geološku formaciju. Rijec je o kanjonu Antelope koji se sastoji od dvije duboke praznine nastale razornim djelovanjem vode. Kanjon se nalazi na teritoriju Navajo Indijanaca koji ga nazivaju "bighanilini", što znaci "mjesto gdje voda juri kroz stijenu". Antelope je takoder popularna turisticka atrakcija.

Plava rupa u Belizeu
Ovaj geološki fenomen nalazi se u sklopu koraljnog grebena, 60 milja od najbližeg kopna. Oblik plave rupe je savršeni krug promjera gotovo pola kilometra te predstavlja atraktivnu lokaciju za ronjenje. Plava rupa duboka je 145 metara, a ta dubina daje joj karakteristicnu tamnoplavu boju kojom se bitno razlikuje od okolnih grebena.

Saharino oko u Mauritaniji
Ova spektakularna formacija nalazi se u jugozapadnom dijelu Sahare, u Mauritaniji, a promjer joj je oko 30 milja, cime je vidljiva i iz svemira. Prvotno su znanstvenici mislili da je ovaj fenomen nastao kao posljedica udara meteorita, no danas geolozi vjeruju da se radi o djelovanju erozije i vjetra.



Blue Lake Cave u Brazilu
Svjetski poznata jama Blue Lake Cave nalazi se u brazilskoj državi Mato Grosso i pravi je spomenik prirode cija je unutrašnjost ukrašena bezbrojnim stalaktitima i stalagmitima. Ipak, najveca atrakcija jame je veliko jezero kojem dubina daje prekrasnu, gotovo nadnaravnu plavu boju.



Vrata pakla u Uzbekistanu
Prirodni fenomen Vrata pakla nalazi se blizu uzbekistanskog grada Darvaza, a otkriven je slucajno. Kada su se prije 30 godina obavljala bušenja zbog nalazišta plina, otkrivena je ogromna špilja ispunjena gorucim plinom. On u ovoj špilji i danas gori i isijava plamen, što joj je i priskrbilo strašan nadimak.



Kristalna špilja u Meksiku

Atraktivna Kristalna špilja nalazi se u meksickoj državi Chihuahua, a sadrži kristale koji su visoki poput stabala borova. Kristali ove špilje su zlatne i srebrne boje, a pojavljuju se u mnogo razlicitih formi i oblika. Kristalna špilja otkrivena je u istom komadu vapnenacke stijene u kojoj su se obavljala istraživanja radi pronalaska cinka i srebra, a kristali su nastali djelovanjem ovih kemijskih elemenata kroz proces mineralizacije.


Podijeli: Facebook Twiter